Arap Şükrü Kimdir, Gerçek Adı Nedir, Öldü Mü?

Oldukça popüler olan ancak son zamanlarda unutulmaya yüz tutan ve daha çok damar şarkılar yapan Arap Şükrü kimdir ? son olarak Gönül Sayfam isimli şarkısının internet ortamında yayınlanmasıyla birlikte tekrar popüler hale gelmiştir. Hakkında tüm bilinenleri sizlerle paylaşıyoruz.

arap sukru kimdir gercek adi nedir oldu mu

Ben sende tutuklu kaldım, Bu şehir beni boğuyor, Gönül sayfam, Ayrılacağım, Sigarayı bıraktım, Götür beni gittiğin yere, Sevemez kimse seni, Unut onu gönlüm, Dağlar dağlar, Bu kadın neden ağlıyor gibi parçaları vardır.

1893 Yunanistan Vodina doğumlu olan Arap Şükrü, askeri okulda okumuş ve subay olduktan sonra “Akıncı Şükrü” olarak Kurtuluş Savaşı’na katılmış olup Kütahya yakınlarında esir düşmüş olan bir savaş gazisidir. Esaretten kaçmış ve bu sırada da kolundan yaralanmış ve sonrasında malulen emekli olmuştur. Şuanda Türkiye’nin birçok yerinde restoranları mevcuttur, ilk lokantasını Ayvalık’ta açmıştır. Daha sonra ilk eşi Servinaz Hanım ve iki küçük kızı ile Bursa’ya gelen Arap Şükrü, bugünkü Tayyare Kültür Merkezi’nin yerinde bulunun Şar Kulübü’nün işletmeciliğini yapmıştır. 1893 yılında doğmuş olup 1960 yılında da vefat etmiştir.

Ardından Yahudi kökenli vatandaşların mekanlarının yoğunlukta olduğu meyhanelerin bulunduğu Yahudilik Çarşısı Arap Şükrü Sokağı’nda dükkân açan Arap Şükrü, meyhanesinde müşterilerine kurufasulye, pilav, paça, işkembe çorbası türünde yemekler sunmuştur. Giderek popüler hale gelen bu lokantaya Bursa ve çevresinden atlarla müşteriler gelmekteymiş. İleride 5 erkek çocuğunun da işin başına geçmesiyle birlikte Arap Şükrü, bir marka haline geldi ve meyhaneler sokağı asıyla bilinen sokak artık Arap Şükrü Sokağı olarak bilinmeye başladı. Arap Şükrü meyhanecilerin efendisi adıyla da ünlenmiştir.

Arap Şükrü’nün çocukları tarafından işletilmekte olan Arap Şükrü Çetin Restoran, Arap Şükrü Sokak’ta girişinde balık lokantası olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Arap Şükrü sokağı Kuruçeşme mah Bursa Osmangazi’de bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir