Babafingo Ne Demek?

babafingo ne demek nedirBabafingo kelimesinin anlamı nedir ? Kelime anlamı olarak, yelkenli gemide direklerin en üstte bulunan, üçüncü parçasına bu isim verilmektedir. Ayrıca argoda erkeklik organı olarak da bilinmektedir.

Ayrıca Romanlar kurtarıcıları ve pirlerinin babafingo olduğuna inanmaktadır. Hıdırellez zamanlarında babafingoyu görmek için Edirne’de Tunca Nehri’ne gidilmekte ve dilek dilenerek eğlenceler yapmaktalar. Yapılan eğlencelerin sonunda Babafingoyu göremeyince “küstü” demekteler. Romanların bir inanışa göre Babafingo bir zamanlar onlara yol göstermiş, önderlik etmiş kişidir. Sularda kaybolduğuna ve bir gün aynı yere geri döneceğine inanılmaktadır. Efsanevi bir yaratık olarak da bilinmektedir. Aslında Baba Fingo olarak da doğru yazımı olduğu da biliniyor.

Hıdırellezle benzer özellikler gösteren Kakava’yı kutlarken, yörede “hıdırlık” denilen dere boylarında, maddi manevi tüm kirlerinden arındıklarına inanırlar ve onları zamanın ötesinden gelerek bu makus, bu kem talihlerinden kurtaracak olan Baba Fingo’yu beklerler. Rivayete göre Baba Fingo’nun üzerindeki asırlardır süren laneti, sulara hapsolunduğu böylesi bir bahar sabahı ortadan kalkacağına inanılır. Baba Fingo bir gün gelecek, Roman halklarının ( yörede çingene toplulukları Roman diye adlandırılır ) tüm sıkıntılar onun gelişiyle son bulacak olduğuna inanıyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir