Bir Kasanın Hava Soğutmada İdeal Fan Yerleri ve Sayısı

Öncelikle en iyi soğutma yapan sistem, içeri giren hava miktarı ile dışarı dışarı atılan hava miktarının eşit olanıdır. Kasaya soğuk havanın önden girmesi ve arka taraftan atılması gerekmektedir. Isınan hava yükseldiğinden dolayı egzoz fanlar üstler doğru takılmalıdır. Birçok profesyonel bilgisayar üreticisi bunu düşünmüş fakat bir çoğunda hala yok, ısınan hava yükseldiği için kasanın tavanına koyacağınız iyi bir ekzoz fan en önemli soğutma unsuru olacaktır. Yeni yapılan kasalarda, sıcak havanın yukarı doğru gitme eğiliminden dolayı ve PSU’ların kasa içerisindeki hava akımını etkilememesi için PSU’lar aşağı alınmıştır. Yeni tasarlanan kasaların tavanına 2 adet fan delikleri konulmuş olup bununla birliktede egzoz çıkışı da korunmuştur. Fakat bu yeni ekleme ile kasa içerisindeki hava atılımı, hava girişinden fazla olduğu için tasarımcılar bu oranı dengelemek adına kasanın yan kapağına 1 adet giriş, kasanın altına 2 adet giriş, fakat bunun bir adedi PSU tarafından kullanıldığı için; aslında ek olarak 1 adet giriş ve kasanın ön tarafından da hava girişi için 1 adet fan eklenmiştir. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda 2 adet yukarı fan, 1 adet egzoz fanı ile birlikte (3 çıkış alt kısımdan, yan kapakta ve ön taraftan) 3 adet giriş yapılmıştır. Fan seçimleri yapılırken (adet, boyut ve kapasite) hava giriş ve çıkış oranını göz önünde bulundurmalı ve bu oranı eşit tutmaya çalışmalıyız.

Eğer kasanızdaki giriş ve çıkış adetleri miktar olarak eşit değilse, yani: örnek olarak 2 adet giriş 3 adet çıkış varsa, giriş fanlarınızın hava akım kapasitesi yüksek olanlardan, çıkış fanlarınızı ise nispeten daha az hava üfleyen fanlardan seçebilirsiniz. (Bu miktarları fanların üzerinde yazan hava akışı bilgisinden ulaşabilirsiniz.)

Hangi deliklere hava girişi yapan, hangi deliklere hava çıkışı yapan fanlar kullanacağız derseniz ideal sistem resimdeki gibidir:

[su_custom_gallery source=”media: 10622″ link=”lightbox” width=”600″ height=”423″ title=”never”]

Bunun dışında da hava akımını korumak adına tek bir yönden giriş ve tek bir yönden çıkış yolunu seçmelisiniz.

[su_custom_gallery source=”media: 10627″ link=”lightbox” width=”550″ height=”400″ title=”never”]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir