Ekmekte Mutluluk Hormonu Bulundu

Ekmeği neden bu kadar sevdiğimiz belli oldu. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği mayalı ekmekte yüksek oranda mutluluk hormonu bulunduğunu açıkladı.

2 yıl süren araştırmanın sonucunda ekmekte yüksek oranda mutluluk hormonu olarak da bilinen melatonin bulunduğunu tespit edildi.

Uluslararası literatüre girerek, bilim dünyasına duyurulan bu araştırmaya göre, melatonin hormonu ekmeğin maya ile kabarması sırasında en üst seviyeye ulaşıyor ve pişirilen ekmeğin kabuk bölümünde bu hormon bir miktar azalıyor. Ancak pişirilen ekmeğin iç kısmındaki hormonun seviyesi değişmiyor.

Ekmek tüketilmemesi uyarıları yapılmasına rağmen ekmek tüketiminin neden azalmadığı bu araştırmayla birlikte biraz olsun açıklığa kavuştu. Yapılan açıklama şu şekildedir:

“Melatonin, mutlu olmanın altyapısını oluşturan önemli bir molekül olarak tanımlanıyor. Uyku sırasında salgılanan ve mutluluk hormonlarından biri olarak da bilinen melatoninin ekmeğin mayalanarak kabarmasıyla birlikte yüksek oranda arttığını gördük. Ekmek yapımında kullanılan maya, karbona ve azota ihtiyaç duyar. Karbonu şekerden, azotu aminoasitten alan maya, kabarma işlevini yerine getirir. Bu dönüşüm sırasında da ortaya melatonin hormonu ve diğer bazı nöroaktif maddeler çıkıyor. Bu mekanizmayı çözümledik. Kabarma sırasında hamurda melatonin en üst seviyeye ulaşıyor. Pişirme sırasında ekmek kabuğundaki melatonin bir miktar azalıyor, ancak ekmeğin iç kısımlarında melatonin seviyesi korunuyor. Böylece ekmekteki melatonin hormonunun temel nedeninin mayadan kaynaklandığını bulduk. Ekmek yendiğinde kanda daha çok melatonin olabileceğini ve nörotransmitter özellikteki bu maddenin kan-beyin bariyerini geçerek karar verme mekanizmalarını etkilediğini düşünüyoruz. Ekmek yeme davranışının, sağlıklı ya da sağlıksız olmaktan bağımsız olarak değerlendirildiğinde, binlerce yıldır devam etmesinin sebebinin içerdiği keyif verici maddeler olabileceği görüşündeyiz.”

ekmek-mutluluk-hormonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir