Elektrikli Motorlar Ehliyet İstiyor Mu 2016

Elektrikli bisikletlerle ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştı. Belirli bir motor gücünün üzerinde olan elektrikli araçlar, motorlu araçlar sınıfına giriyor ve tescil işlemi, ehliyet gerektirebiliyor. Yani elektrikli bisikletlerin tümünün ehliyet ve tescil işlemi olmadan kullanılabileceği doğru değildir. Özellikle şehirlerde denetimler oldukça artmaya başladı.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı kanunun 13. maddesinde yapılan değişikliğin ardından elektrikli bisikletlerde plaka ve ehliyet kontrolüne başladı.
Elektrik kapasitesi 0.25 KW’ın yani 250 Watt üzerinde olan elektrikli bisiklet sürücülerine A sınıfı ehliyeti olup olmadığını artık soracak. Yapılan sorgulamalar kapsamında sürücünün A sınıfı ehliyeti yoksa Karayolları Kanunu’nun 36. maddesi uyarınca 1609 TL para cezası kesilerek elektrikli bisikletlere de el konulacak. Aynı zamanda elektrikli bisikletin sürücüye başkası tarafından verildiği öğrenilirse de bisiklet sahibine de 1609 TL cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 15 Nisan günü yayınladığı yönetmelikte, “Hızı 25 km/saat üzeri ve gücü 250 W üzeri elektrikli bisikletler ile hızı 25 km/saat altı ve gücü 25 W altı elektrikli bisiklet sürücülerinin ‘A1’ sürücü belgesi sahibi olmaları, koruyucu kask takmaları zorunlu olup, ‘A1’ sürücü belgesi bulunmadan bu tür araçları kullananların 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. maddesinde, ‘Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır’ hükmü doğrultusunda cezai işlem yapılmaktadır. Koruyucu kask takmayanların ise 78. maddeye göre cezai işlem uygulanacak” şeklinde açıklama yapılmıştır. Elektrikli bisiklet kullananların bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

elektrikli-bisikletler-ehliyet-gerektirir-mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir