Granül Kahve Nedir?

Son zamanlarda sıkça duyulmaya başlanmış olan granül kahve nedir ? Granül kahve ne demek ?

granul kahve nedir ne demek

Granül (hazır) kahve, aynı zamanda halk arasında Nescafe olarak da bilinen bir kahve türüdür. Instant kahve olarak da bilinen Granül kahve, sıcak suya eklendiğinde tamamen çözünmektedir. Granül kahve ilk olarak 1901 yılında Satori Kato adında bir kimyacı tarafından üretilmiştir. Tam anlamıyla pazarlama ve ticari yayılım süreci ise 1938 yılında Nescafe tarafından dondurularak yapılan granül kahvenin piyasaya sürülmesi ile başlamıştır.

Granül kahve demlenmiş kahvenin kurutulmasıyla oluşturulur ve suyunu kaybetmiş kahve olarak da açıklanabilir. Kahve, doğal çekirdek haliyle suda çözünmez. Kahvenin çekirdeğinin su kaybederek oluşturduğu granül kahvenin iki şekilde kurutma yöntemi vardır. Biri sprey ile kurutma, diğeri ise dondurarak kurutmadır.

Granül kahvenin bu kadar yaygın olmasının ana sebebi hazırlanmasının kolay olmasıdır. Bunun dışında daha düşük kalite çekirdekler kullanılabildiği için fiyatları ucuzudur ve raf ömürleri de uzundur. Granül kahve hava ile temas ettiğinde kolayca bozulabilen bir yapıya sahiptir. Aromasını kolaylıkla kaybedebilir. Gerçek kahvenin yanında granül kahve pek de tatmin edici bir özelliğe sahip değildir. Aynı zamanda gerçek kahve antioksidan bakımından zenginken, granül kahve antioksidan açısından zengin değildir.

Son olarak sağlık açısından gerçek çekirdek kahvenin oldukça çok faydasının olduğu tıp dünyası tarafından onaylanmıştır. Ancak granül yani işlenmiş kahve için aynısını söylemek mümkün değildir. Sık tüketildiği taktirde içerdiği koruyucu, tatlandırıcı ve renklendirici gibi kimyasal maddeler sağlığa zarar verebilmektedir. Ayrıca içerdiği yoğun kafein nedeniyle de kalp damar sağlığını olumsuz yönde etkilemekle birlikte ülser ve gastrite gibi hastalıklara neden olduğu da bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir