Güvercinler Yürürken Neden Kafasını Sallar?

guvercinler yururken neden kafasini sallarGüvercinlerin yürürken kafasını salladığını siz de farketmişsinizdir. Güvercinlerin yürürken kafasını sallaması ile ilgili farklı görüşler olsa da bilimsel araştırmalar bu durumun sebebinin güvercinlerin görsel işleme mekanizması ile ilgili olduğunu göstermektedir. Güvercinlerin etrafında olan hareket halindeki görüntüyü bir an için sabitmiş gibi görebilmek için yani yakalamak için başlarını hareket ettirmektedir.

Aslında insanlar da görüntüleri yakalıyor ancak bunu gözlerimizle yapabilmekteyiz. Bir yolculukta sağı solu gözlerimizle izlememiz buna örnek gösterilebilir. Gözbebeklerimizin istemsiz olarak hareket etmesi optokinetik nistagmus olarak adlandırılan ritmik harekettir. Bu hareket sayesinde bir yere odaklanma ve akan manzaradan da yerler yakalanma sağlanır.

Güvencinler de gözbebeklerini hareket ettirebiliyor ancak boyunlarının uzun ve esnek yapıda olmasıyla görüntü yakalama işinin daha hızlı olması sağlanır. Yapılan bir bilimsel çalışmada güvercinler koşu bandında yürütülür ve güvercinin hızı koşu bandıyla aynı hızda olduğunda güvercinin başını hareket ettirmediği görülür.

Güvercinlernin kafasını ön ve arkaya hareket ettirdiği zannedilse de aslında bu bir göz yanılsamasıdır. Aslında güvercinin başı öne doğru giderken gövdesi sabit kalmaktadır, gövdesi öne doğru giderken de başı sabit durmaktadır. Ancak hızlıca gerçekleşen bu hareketlerle sanki güvercinin kafası öne arkaya gidiyormuş gibi olur. Güvercinlerin nasıl yürüdüğünü yavaş çekimle birlikte detaylıca izlemek istiyorsanız aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Oldukça güzel hazırlanmış bir video olup durumu anlamanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir