Hızlı Namaz Kılmaz Günah Mıdır?

hizli namaz kilmak gunah midirDoğru olanın ve namazın asıl amacının, düşünerek, huşû ile kılmak olduğu bilinmektedir. Söylediklerini düşünmeye zaman kalmayacak kadar hızlı kılmak ve yanlış okuma şüphesi bulunacak kadar hızlı olumak namazı namaz olmaktan çıkarır. Allah; “Namazı beni hatırlamak için kıl” (Tâ-hâ (20) 14) buyurmaktadır. Cemaatle namaz kılındığında da imamın namazı uzatması ile, cemaati bıkabilir. Bu durumda da orta yolu izlemek gerekmektedir. Hızlı namaz kılmak günah mıdır ? diye sorulduğunuda günahtır denilemez ancak yanlış okunuyorsa ve huşû ile kılınmıyorsa namaz kabul olmayabilir. Eğer ki zaman yoksa ve kazaya bırakılma ihtimali varsa sadece farz normal bir hızda kılanabiliyor.

Kişi namazını yalnız başına eda ediyorsa, bitkin hale gelmeyecek kadar uzatabilir. Bu durumda orta yol da, kişinin kendini usandırmayacak kadar uzatmasıdır. Eğer ki çok yavaş kılmak bıktıracaksa biraz hızlı kılınabilir. Öyle ise duruma göre davranmak gerekecektir. Çok hızlı ve çok yavaş kılmadan orta yolu bularak kılmak en doğru durum olacaktır.

Bir kimse, kıraat sırasında bazı harfleri telaffuz etmiyorsa ve bazı harfleri değiştiriyorsa, bu kıraat câiz olmayacaktır. Aksine harfleri ve kelimeleri tam olarak doğru bir şekilde edâ edebilmesi için yavaş yavaş ve tertilli okuması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir