IOSS Portalı Nedir, IOSS Numarası Nedir?

Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği’nin resmi internet sayfasında yayınlanan bildiri ile IOSS sistemi 1 Temmuz 2021 itibariyle yürürlüğe girmiştir. IOSS Açılımı Import One-Stop Shop ve Türkçesi İthalat Tek Durak Mağazası’dır. IOSS nedir ?

ioss portali nedir ioss numarasi nedir

Avrupa ülkelerine yapılan gönderilerde olumsuzluk yaşanmaması için online olarak satış yapan şirketler öncelikli olmak üzere tüm işletmelerin bu değişikliklere hazırlanması çok önemlidir. Bu bildirimle birlikte 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Avrupa Birliği’ne gelen değeri 22 Euro altında olan bütün gönderiler için Katma Değer Vergisi (KDV) muafiyeti sona vermiştir. Bu gelişme üzerine de 1 Temmuz 2021’den itibaren Avrupa Birliği’ne gönderilen tüm gönderiler; bedel sınırlaması olmaksızın KDV’ye tabi hale gelmiştir. IOSS numarası nedir ?

Satıcılar IOSS portalına üye olarak değeri 150 Euro altında olan ürünler olan (B2C) gönderiler için KDV ödemelerini portal üzerinden yapabilecektir. IOSS portalı ilke KDV ödemesi yapılırken uygulanacak vergi oranları, ürünlerin gönderileceği ülkeye ait KDV oranı kurallarına göre belirlenecektir.

IOSS portaline üye olabilmek için portala üye olacağı ülke hangisi ise o ülkkeye ait vergi numarasıyla başvuru yapılması gerekiyor. Portala üyelik yapıldıktan sonra işletmeler IOSS numarasına sahip olmaktadır. IOSS numarasına sahip olmak için aracı firmalardan da hizmet alınabilmektedir.

Bu portal ile AB ülkelerindeki kişiler birlik dışındaki alışverişleri için KDv ödemelerini daha kolay yapmaktadır. Alıcılara belirlenen ücret haricinde ek ödeme çıkmamaktadır. Vergi ödemesi önceden yapıldığı için gümrük işlemleri daha hızlı olmaktadır. Vergilendirmenin daha yüksek olmaması için sistem çok büyük kolaylık olacağı gibi hızlandırma da sağlamaktadır.

Kaynak: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/ioss_en

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir