İridyum Buji Nedir?

iridyum buji nedirBuji, benzinli motorlarda ateşleme için kullanılan en önemli parçadır. Seçim yapılırken de diğer modeller araştırılmaktadır. İridyum buji sıkça duyulmaktadır. İridyum buji nedir ?

İridyum diğer hiçbir asil metalin olmadığı kadar sert olarak bilinmektedir. Birçok kimyasal maddeye karşı mukavemetlidir. Gök kuşağı gibi rengarenk ışıldayan, gümüş-beyaz renkli bu asil metalin 2450 derecede eridiği bilinmektedir. İridyum bujilerin daha iyi ateşlediği ve ömrünün uzun olduğu biliniyor. Yakıt tasarrufu da sağladığı söylenmektedir. Ancak nedense üretici firmalar bu bujileri fabrikasyon olarak araca takmamaktadır. Bu bujilerin F-1 araçlarında kullanıldığı biliniyor ancak binek araçlarda ve motosikletlerde fabrikasyon olarak kullanılmıyor. Ancak ilerleyen zamanlarda kullanım yapılabilir, fiyatı yüksek olduğu için mi yoksa farklı sorun yaşandığı için mi kullanılmıyor bilemiyoruz.

Performansı normal bujilere göre çok daha iyidir, çabuk aşınma yapmaz ve ortalama 100 bin km kullanılabilir. Egzoz emisyonlarını azalttığı bilinmektedir. Denso, bosch, ngk gibi markalar bu bujileri özel olarak üretmektedir, her markanın iridyum bujisi olmayabilir.

Aracınızda iridyum buji kullanma kararı almadan önce destekleyip desteklemediğini öğrenmeniz gerekmektedir. Normal bujilere göre daha pahalı olduğu ve ortalama 2 katı fiyatı veya daha fazla pahalı olduğu bilinmektedir. Eğer ki iridyum buji kullanılacaksa ateşleme bobininin de buna uygun olmasına dikkat edilmelidir. Sadece bujileri değiştirip bobinleri uygun olarak değiştirmemek performansta sorun yaşanmasına neden olacaktır. Bu bujiyi hiç kullanmadıysanız taktırmadan önce mutlaka işin uzmanı olan bir yere danışarak onay alıp kullanmaya başlayınız. Aracınıza uyumlu olmadığı durumlarda sorun yaşayabilirsiniz ve daha fazla sorun yaşayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir