Kızartmalar Kalbe Zararlı!

trans yag kizartma kalbe zararliTürk Kardiyoloji Derneği ve Sağlığa Evet Derneği iş birliği yaparak “Trans yağa hayır” kampanyası başlatıldı. Pasta, kurabiye, kızarmış patates ve fast food gıdalarda bolca bulunan trans yağ, kanser hastalığı ve kalp krizine gibi birçok hastalığın ana nedenlerinden biri olarak bilinmektedir.

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Nurcan Arat, trans yağ olarak adlandırılan işlem gören katı yağların damarlardaki hücrelerin yapısını bozduğu için ani kalp ölümü riskini artırdığını belirterek, “Trans yağ asitleri bağışıklık sistemini zayıflatarak, meme kanseri, pankreas kanseri, kolon ve prostat kanseri, alzheimer riskini artırıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu tür yağların kalp krizi riskini 10 kat artırdığını gösteriyor” dedi.

Kızarmış yağı tekrar kullanmayın
Tüketmiş olduğumuz yağların yüzde 79’unun, pasta, kurabiye, kraker gibi yiyeceklerin içeriğinde bulunan margarin, kızartma, salata sosu, çorba, bulyon tabletler ve şekerlemelerle alındığı bilinmektedir. Et, süt ve süt ürünlerinin içinde de az da olsa trans yağ bulunmakta ve bunlar da sağlığa zararlı olabilmektedir.

Kızartmada kullanılmış olan bitkisel yağların da düşük oranda trans yağ içerdiğini söyleyen Doç. Dr. Özdoğan, kızartma işlemi ile trans yağ oranının arttığını, kızartma yağını birkaç sefer kullanmanın, kansere kalp hastalıklarına neden olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özdoğan kızartma sonucu rengi bulanıklaşan ve koyulaşan yağın daha tehlikeli olduğunu belirtti.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Ay, “Endüstriyel olarak üretilen trans yağların dünyada her yıl 540 bin ölüme yol açtığı hesaplanıyor dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir