Kızıl Elma Neresi?

kizil elma neresiÜlkemizin Afrin’e gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı başlangıcında Mehmetçiğe istikamet neresi sorusu sorulduğunda “İstikamet kızıl elma” cevabını alınmıştı. Verilen bu cevap sosyal medyayı adete salladı. İstikamet kızıl elma cevabı üzerine de Kızıl Elma Neresi olduğu araştırılmaya başlandı ve Kızıl Elma Nerede olduğu merak edildi.

Aslında fiziksel olarak böyle bir yer yoktur. Türk mitolojisinde Türkler ve özellikle de Oğuz Türkleri için daha fazla düşüldükçe uzaklaşıldığına inanılan fakat uzaklaştıkça da cazibesi artan ülküler ve başka bir deyişle düşleri anlatan bir ifadedir. Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden biridir Kızıl Elma. Bu imge önemli olduğu gibi Türk devletleri için bir hedefi ve gayeyi simgemektedir. Gidilmesi gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir şehri ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma hayalini, kimi zaman dünya hakimiyeti idealini, kimi zamanlarda da Türk birliği hedefini anlatmaktadır. Kızıl Elma kelimesinin meyve olan elmaya değil, Eski Türklerde Güneş ve Ay’ı betimleyen kızıl topa dayandığı düşünülmektedir.

Kızıl Elma Türk mitolojisi için önemli bir imge olup Kızıl Elma Ülküsü olarak da bilinmektedir. Türkiye’nin feraha ermesi ve Türk coğrafyasının huzura ermesi amacıyla yapılan her hareket bugün tek gaye olarak görülmekte olup yapılan her hareket Kızıl Elma’ya ulaşmak içindir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir