Kuantum Noktalar Nedir?

Kuantum noktalar (Quantum dot), nano boyutlu kristallerdir ve yarı-iletkendirler. Kuantum noktaları için birkaç atomdan, binlerce atoma kadar atom barındırabilen devasa yapay bir atom diyebiliriz. Her ne kadar binlerce atoma kadar barındırabilir desek de bugün farklı uygulamalarda kullanılan kuantum noktaların çapları genellikle 2-15 nanometre (10-75 atom) uzunluğundadır (nano, Latincede cüce demektir
ve nanometre metrenin milyarda biridir, farklı bir deyişle saç telinin genişliği nanometreden 10.000 kez kalındır).

En küçük noktalar mavi iken büyük noktalar kırmızı ışıma yapıyorlar. Yani bir Kuantum noktalara görülebilir bütün frekanslarda ışıma yaptırabilmek ve hatta kızılötesi ışıma yaptırabilmek kontrol edilebilir bir işlemdir. Bu sayede kuantum noktalar tıbbi görüntüleme işlemleri, LED’ler,  güneş panelleri, elektronik ve bilgisayar uygulamaları için büyük gelişmeler vaad ediyorlar.

Dünyanın en pahalı teknoloji malzemesi olan kuantum sıvısı(kuantum noktalar) ürünü Türkiye’de üretilmeye başlanıyor. Led televizyonlarda, cep telefonlarının ekranlarında ve kanser tanı sistemlerinde kullanılan bu madde oldukça değerli. Dünyada yalnızca 2 firma kuantum nokta üretebiliyor. Kiloso 10 bin dolar olan bu kuantum noktaları toz ve sıvı halde üretilebiliyor.

Ülkemizde İYTE ve Tübitak işbirliğie ile üretime başlanmış durumda olup henüz günlük gram düzeyinde üretim yapılabiliyor. Yıl sonuna kadar günde 1 kilo üretim yapılabilir duruma gelinebilecek. Üretilen 100 ekran bir televizyonda yaklaşık 10 miligram kuantum nokta kullanılıyor ve bu 100 dolar yapıyor. Önde gelen şirketlerin de üretime ortak olmasıyla ve destek vermesiyle üretim çok daha artacak. Umarız üretim sürer ve ülkemizde önemli bir teknoloji ürünü üretilmiş olur.

kuantum noktalar

Kaynak: metalurji.org.tr

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir