Namazda Kısa Sure Okumak

namazda kisa sure okumakNamazda kısa sure okumanın hükmü konusu merak edilen noktalardan biri. Yani bir kişi uzun sure bildiği halde sürekli kısa sureleri okuyorsa bunun hükmü nedir ?

Namazda kısa sure okuyanlar bu durumun doğru olup olmadığını düşünerek şüpheye düşebilmektedir. Sürekli aynı rekatlarda aynı surelerin okunması da mekruhtur ve ara sıra başka ayet de okunması gerekmektedir. Arka arkaya her iki rekatta da aynı sure okunması da mekruhtur. Bilindiği üzere çok kısa sureler biliniyor ise iki sureyi arka arkaya aynı rekatta okumak da mümkün olabilir. Nas ve felâk sureleri arka arkaya aynı rekatta okunabilir. Fatiha’dan sonra okunan, uzun veya kısa bir sureye yahut üç ayete veya üç ayet miktarına uygun bir ayete zamm-ı sure denmektedir.

Sabah namazının iki rekâtında toplam kırk, en fazla da elli ayet okumak sünnettir. Öğle namazında sünnet olan da sabah namazından daha az miktarda okumaktır. İkindi ve yatsı namazlarında sünnet olan da yirmi ayet okumaktır. Akşam namazında sünnet olan, her rekatta kısa bir sure okumaktır. 

Farz veya nafile namazların tümünde ikinci rekâtta birinci rekâttan daha uzun bir sure okumak da mekruhtur. Kasten okunmazsa mekruh olmadığı bilinmelidir. Eğer ikinci rekatta ilk rekattan daha uzun sure okunmaya başlanmışsa artık terk edilmez, devam edilir. (Halebî)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir