Ortam Dinlemeyle Telefona Gelen Reklamlar

Hepimiz bu durumu fark etmişizdir, konuştuğumuz bir konu hakkında sosyal medyada hemen reklamlar karşınıza çıkabiliyor.

ortam dinlemeyle gelen reklamlar

Facebook, Twitter, Google, Instagram, Whatsapp gibi uygulamalarda aslında kendi izninizle sesinizin dinlenerek pazarlama yapılmasına izin veriyorsunuz.Apple ya da Android hiç fark etmiyor aynı durum ikisinde de mevcut ve hiçbir farkı yok.

Bu durumun testini yapmak da gayet kolay. İnternetiniz açık iken sessiz bir bir odada bazı konular üzerine sesli şekilde konuşun. Yani bebek arabası almak istiyorum, düdüklü tencere nereden bulabilirim, yeni bir güneş gözlüğü alacağım gibi şeyleri yüksek sesle söyleyin. Daha sonra facebook, instagram, twitter gibi herhangi bir uygulamayı açın. Belki hemen olmasa da birkaç dakika sonra söylediklerinizle ilgili reklamları uygulamalarda görmeye başlayacaksınız.

Bu durumun asıl sebebi aslında uygulamalara verilen mikrofon kullanma izinleri. Yani bu izinleri kendi ellerimizle veriyoruz. Ve bu izinleri kapatmak da sizin elinizde. Android telefonlarda bunu başarmak kısmen mümkün. Xiaomi markasının geliştirdiği MIUI (Mi User Interface / Mi Kullanıcı Arabirimi) olan telefonlarda bu denetim mevcut.

Aslınd bu durumun önüne geçmek çok da kolay değil. İstesek de istemesek de bizi dinlemeye devam edeceklerdir. Samsung marka TV’lerde de ortam dinleme yapıldığı haberleri çıkmıştı geçtiğimiz zamanlarda. Aslında tüm bu dinlenenler veri hırsızlığı değil de pazarlama amaçlı kullanılıyor. Ki dikkat edilmesi gereken bilmediğiniz özel uygulamaların bu bilgileri hırsızlık amacıyla kullanabileceğidir. Bilmediğiniz uygulamalar varsa siliniz ve güvenmiyorsanız yüklememeye dikkat ediniz.

microsoft project 2016 lisans satın al

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir