Pandalar Neden Tembeldir?

pandalar neden tembellerPandalar çok sevimli hayvanlar ve oyuncakları dahi çok seviliyor. Pandalar bilindiği üzere çok tembel hayvanlar ve nedeni de merak edilen noktalardan biri.

Etçiller bir hayvan rağmen pandaların öğünlerinin büyük bir oranı bambu filizleri ve yapraklarından oluşur. Günlerinin yarısını bambu yiyerek geçiren bu ilgi çekici sevimli hayvanın beslenme haricinde hareket ettiği neredeyse hiç görülmüyor.

Benzer kütledeki diğer memelilerle günlük enerji tüketimleri bakımından kıyaslandıklarında, pandaların beklenenin sadece %38’i kadar enerji harcadığı görülüyor. Bu değer, tembelliğiyle ün salmış koaladan bile oldukça aşağıda ve neredeyse üç parmaklı tembel hayvanla aynı düzeyde.

Pandaların düşük enerjili bambu diyetleriyle kalori hesabını denk getirebilmeleri, sahip oldukları iki temel farklılık sayesindedir. Diğer ayı türleriyle karşılaştırıldıklarında pandalar vücut ölçülerine göre daha küçük beyin, böbrek ve karaciğere sahiptir. Bu görece küçük organlar daha az enerjiyle çalışarak pandaların kalori tasarrufu yapmasını sağlıyor. Ayrıca tiroid bezinden salgılanan tiroksin (T4 ) ve triiyodotronin (T3 ) hormon seviyeleri pandalarda benzer kütledeki memelilerin yaklaşık yarısı kadardır. Metabolizma hızını düzenleyen bu hormonların pandalardaki seviyesi kış uykusundaki siyah ayılarınkinden dahi daha düşük. Araştırmacılar bunun tiroid hormonu üretiminden sorumlu olan DUOX2 genindeki bir mutasyondan kaynaklandığını düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir