Paypal Türkiye’den Neden Çekiliyor?

Paypal sürpriz olarak Türkiye’de faaliyetlerini durdurduğu açıklamasını yaptı. Açıkçası duruma biz de şaşırdık. Açıkçası Paypal’ın yeniden Türkiye’de işlem yapacağını düşünmüyoruz.

Gerekli izinlerin alınabilmesi için çalışmaların yapılacağını belirten Paypal birçok ülkede faaliyet gösteriyor.

PayPal faaliyetlerini durdurma kararına gerekçe olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddini gösterdi.

Alınan karar uyarınca 6 Haziran Pazartesi gününden itibaren Türkiye’deki müşteriler PayPal hesapları üzerinden para gönderme ve alma işlemi yapamayacak.

PayPal müşterileri bu sürede hesaplarına giriş yaparak, varsa hesaplarındaki bakiyeyi Türkiye’deki banka hesaplarına aktarabilecek.

Durumdan anlaşılan şu ki Paypal bu güne kadar faaliyetlerini lisans olmadan yani gayri resmi olarak sürdürüyordu. Gerekli izinlerin alınabilmesi için çalışmaların yapılacağını belirten Paypal birçok ülkede faaliyet gösteriyor.

2015 tarihli yönetmelik, Türkiye’de finansal işlem yapacak firmalara, “sunucularını Türkiye’de tutma” şartı bulunuyor. Bu sebeple Paypal da sunucularını Türkiye’ye getirmek istemedi ve lisans başvurusu reddedildi. Yani sistemin yerelleştirilmesini isteyen Türkiye’nin şartları yerine getirilmedi ve lisans başvurusu da reddedildi. Paypal birçok ülkeye sunucusunu taşırken Türkiye’ye neden sunucu getirip yerelleşmediği ise muamma.

Peki Paypal lisans almadan faaliyet göstermeye devam edemez miydi? Birçok ülkede bu ödeme sistemi çalışır durumda iken ülkemizde kullanılamaması da kötü bir şey. Sistemin yerli güçlü bir alternatifi de maalesef mevcut değil. Bakalım ilerleyen zamanlarda nasıl bir gelişme yaşanacak.

paypal-neden-kapaniyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir