Şeb-i Arus Nedir?

“Şeb-i Arus” büyük mütefekkir Mevlana Celaleddin Rumi’nin öldüğü güne verilen isimdir. Mevlana hazretleri, ulvi alemden çok sufli aleme önem vermiştir. O, ölümü bir bitiş olarak değil bir başlangıç olarak görür. Dünya hayatında yaratıcısından ayrı yaşayan insan sıkıntı içindedir. Öldüğü anda ise yüce yaratıcıya kavuşur. Bu yüzden de ölüm gününde yas tutulmamalı, düğün gibi mutlu olunmalıdır.

17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilir. Kısacası Şeb-i Arus denen törenler yurdumuzun her yerinde kutlanmaktadır. Elbette ki kutlamaların merkezi Konya’dır.

Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi’nin Belh şehrinde doğmuştur.
Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur.

Diğer bütün sufiler gibi Celalettin Rumi’nin temel öğretisi tevhid düşüncesi etrafında örgülenir. Ayrıca “Gel, gel, ne olursan ol yine gel” şeklinde başlayan dizeleri sebebiyle de önemli ve öncü bir hümanist olarak algılanır. Mevlananın bazı sözleri ise kendisinin ruh göçü tenasüh ve evrime inandığı şeklinde yorumlanmıştır.[8][9] Celalettin Rumi’nin, adamların ya da genç erkeklerin arasındaki cinsel bağlantıyı bir mecaz olarak kullanarak Tanrı ile bağlantıyı simgelediği düşünülmektedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir