SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hard Disk artık eskisi kadar tercih edilmemekte. SSD diskler yüksek performans gösterdiği için çok daha fazla tercih edilmektedir.

SSD fiyatları ilk çıktığı zamanlara göre çok daha ucuzladı ancak yine de HDD’lere göre çok daha yüksek oranlarda. Eper ki bütçeniz kısıtlı ise ve çok alana ihtiyacınız varsa SSD yerine yine HDD almanızı tavsiye edebiliriz. Büyük boyuttaki SSD’lere ulaşmak hala çok zor.

SSD diskler 2.5 inch boyutunda olup masaüstü bilgisayarlarlar için bir 3.5 dönüştürücü gerektirmekte. SSD disklerin tüm notebooklara uymadığını da belirtmemiz gerekir. Bazı SSD’ler kalın olabilmekte ve cihazınıza uymayabilmektedir.

Bugün satışa sunulan SSD’ler 6 Gbps SATA arayüzü sunuyor. 3 Gbps desteği de bazı SSD’lerde olabiliyor ve daha ucuza mal olabiliyor. Bilgisayarınızın desteklediği arayüze göre seçim yapabilirsiniz.

Eğer ki HDD ses sorunundan da şikayetçi iseniz SSD’yi tercih etmenizin zamanı gelmiş diyebiliriz.

SSD tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biride hızdır. SSD bulunan bilgisayarlar birkaç saniye içinde açılabiliyor, istenilen programlar da çok hızlı açılabiliyor. Dosya aktarımı da oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.

SSD’lerde “çöp biriktirme” adında farklı bir durum söz konusudur. HDD’ler yeni verileri mevcut verilerin üzerine yazabilmekte iken SSD’ler üzerine yazma işlemi yapmazlar. Bu sebeple de disk dolduğunda verimlilik azalmaktadır. SSD’lerin %30 gibi bir kısmının boş bırakılması performansı arttırmaktadır.

SSD diskler çok daha fazla uzun ömürlüdür fakat elektrik kesintisi durumlarına karşı çok daha fazla duyarlıdır. Elektrik kesilmesi durumlarında veri kaybı ve diskin tamamen bozulması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Ayrıca sürekli yüksek boyutta veri yazılacaksa SSD’lerin ömrü çabuk tükenebilir.

SSD-tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir