Tahsin Paşa Hain Mi

tahsin pasa hain miTRT 1 kanalında yayınlanan “Payitaht Abdülhamid” adlı dizide son bölümde yaşanan bir olaylarla ve seyircinin aklında soru işareti oluştu. Sultan Abdülhamid’in ‘sır kutusu’ olarak tanınan Tahsin Paşa tarihte Jön Türkler olarak bilinen muhaliflere katılarak ihanet mi etti?

TV’de yayınlanan son bölümde Abdülhamid’in, Jön Türklerin yaptığı oyunlara karşı düzenlediği hamleler Tahsin Paşa’nın tüm şüpheleri üzerine çekmesine sebep oldu. Dizinin işleyişinin bazen tarihten saptığı görülüyor ancak Tahsin Paşa tarihte hain olarak tanınmıyor.

Osmanlı Devleti’nin yıkılmaya doğru gittiği dağılma döneminde 33 yıl boyunca hüküm süren Sultan II. Abdülhamid zamanında görevini sorunsuz olarak yerine getiren Tahsin Paşa, II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinden sonra İttihat ve Terakkiciler tarafından Serasker Mehmed Rıza Paşa, Râtıb Paşa, Zeki Paşa ve Şehremini Reşid Paşa ile beraber Sakız Adası’na sürgün edilmiştir.

Affedildikten sonra sürgünden dönmüştür. Tahsin Paşa’nın Jön Türklerle hiçbir bağlantısı olmadığı bilinmektedir. Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra Tekel Tütün  Deposunda baş katip olarak görev verilmiştir.1930 yılında da ölümü gerçekleşmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir