Talebi Çok Olan Ürünleri, Hizmetleri Neden Almamalı?

talep-patlamasi

Bir ürün ilk çıktığında talibi çok olur, insanlar ürünü almak ister ve yoğun bir talep olur. Distribütör firmalar ise mağazalara bilerek sınırlı sayıda ürün gönderir. Amaç daha fazla talep doğurmak ve fiyatı yükseltmektir. Ürünün talibi ve talebi arttıkça üretici ve satıcı firma fiyatları artırmak ister ve talebi, reklamı fazla olan ürünleri değerinden çok fazla bir fiyata almış oluruz. Aslında ederi o değildir. Mali değeri o fiyatların çok çok altındadır.

Ürünün piyasada talebi yoksa ve satılmıyorsa o ürünün elden çıkarılması için fiyatlar düşürülecektir. Değerinin altında bile almak mümkün olacaktır. Satıcının arzı ve alıcıların talep miktarı eşit olur ise fiyatlar tatmin edici olacaktır ve tam değerinde olacaktır. Tabi ki bu durum piyasalarda çok da mümkün değildir,  iki taraftan biri bu dengeyi bozacaktır.

Piyasaya yeni gelen ve büyük bir talebi olan İphone gibi bir telefonu hemen almak, değerinden fazla ücret ödemek bence ahmaklıktır. Piyasada çok satılan ürünleri almamak, alternatif ürünleri kullanmak gereklidir. Ödenen ücretin bir kısmı boşu boşuna verilmektedir.

Örneğin Turkcell’in çok müşterisi bulunmakta ve fiyatları da diğelerine göre yüksektir. Kalite ve hizmeti farklı olabilir. Bunun yerine alternatif Gsm operatörlerini tercih etmekteyim. Bence doğru olan da budur. Talebi ve müşterisi çok olan ürünleri zorunlu kalmazsam tercih etmemekteyim. Talep patlaması ve yok satan ürünleri almamaktayım. Sizlere de önerim budur. Paranızı çöpe atmayın derim…

Bir yorum

  1. Çok doğru. Örneğin şuan bazı akıllı telefonların piyasaya sürülmesiyle aşırı talebe karşılık fiyatları ederinin üzerinde tutuyorlar. Ancak 4-5 ay gibi sonra asıl değerine kavuşuyor. Bu durum reklamlarla, anlatılanlarla şişirilen ürünlerde de oluyor. Ürüne karşı olan talep arttı -> fiyat arttı :/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir