Telefonu Sık Sık Şarj Etmek Zararlı Mı?

Telefonu sık sık şarja takmak bataryaya zarar verir mi?

Telefonu sık sık şarja takmak bataryayı bozar şeklinde bir efsane bulunmaktadır. Bu efsane şimdiki teknolojiyle tamamen yanlıştır. Lityum İyon pillere en çok zarar veren de tamamen boşaltmaktır. Telefonlar artık tamamen boşalmasına izin vermiyor fakat buna yine de dikkat etmemiz gereklidir.

Samsung, Apple ve diğer markalar artık Lityum-iyon bataryalar kullanılmaktadır. Bu bataryalar da şarj oldukça daha kullanışlı hale gelmektedir. Sürekli olarak %0 olduğunda şarj ederseniz batarya hantallaşır. Bataryanın bir şarj sınırı bulunuyor ve sürekli %0 olduğunda şarj ederseniz bu sınıra yaklaşmış olmaktadır. Henüz bitmeden ve sürekli farklı yüzdelerde iken şarja takmalısınız.

Sıcaklığın artması ve ısınma bu pillere zarar vermektedir. Sıcak ortamda şarj daha çabuk bitebilmektedir. Herhangi bir şekilde cihaz hiç kullanılmayacaksa yarı dolu olarak saklanmalıdır. Telefonu sık sık şarj etmek bataryaya zararlı değildir ve bu sebeple de şarj bitene kadar beklemek yerine istediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. %15-%20’lerde şarj etmenin daha sağlıklı olabileceği de belirtilmektedir.

telefon-sik-sik-sarj-etmek

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir