Toz Alerjisi Belirtileri, Toz Alerjisi Nasıl Geçer

Toz alerjisinin belirtileri ve etkileri kişiden kişiye değişmektedir. Genelde belirtileri burunda kaşıntı, hapşırma, burunda tıkanıklık, boğazda sıkışma hissi, solunum sorunları, genizde akıntı ve hatta baygınlık veya bayılma şeklinde görülebilmektedir. Toz alerjisinde belirtiler tüm yıl ortaya çıkabilir. Bu alerjinin 10 yaşlarında başladığı söylenmektedir. 20’li yaşlarda zirveye ulaşan toz alerjisi 40 ile 6olı yaşlar arası da kaybolmakta olduğunu söylemekteler.

Ev tozu alerjisinde genelde ev hayvanı tüyleri, küf mantarları, polenler, bakteriler, halı, koltuk, mobilya gibi eşyalar alerjen etkisinde olabilmektedir. Toz alerjisinde en büyük etken ise ev akarları olarak adlandırılan böceklerdir. Üremeleri için en iyi ortam sıcak  nemli ve karanlık ortamlardır.

toz-alerjisiNe yapmalıyız?

Ev tozu alerjisi olan kişiler ev içinde ilk olarak fazlaca toz barındırmaya müsait olan halılardan kurtulması gerekmektedir. Rutubetsiz ve güneş gören bir ev akarlar için daha kötü bir ortam olacaktır. Yastık, yorgan ise antialerjik özellikte seçilmelidir. Özellikle yatılan odada peluş oyuncaklar, tüylü oyuncaklar, halı bulundurulmamalıdır. Oda mümkün olduğunca süpürge ile temizlenmemelidir. Eğer ki hepa filtreli bir süpürge temin edilebilirse bu ev içindeki tozu azaltacağı için çok daha iyidir. Kaygan zeminler silinmelidir. Bütün bunlar ev tozu alerjisini azaltma yönünde yapmamız gerekenlerdir. Tam olarak kurtulmak mümkün değildir. Bu gibi alerjenlere karşı bağışıklık kazanmak için aşılama yapılabilmektedir. Bunun için doktorunuza aşı yöntemini sormanız gerekmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir