Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Haksız yere, park cezası veya başka bir bir trafik cezası aldıysanız, buna itiraz edebilirsiniz. Ödeyeyim gitsin itiraz etmekle uğraşamam diye düşünmeyin! Doğru düzgün bir itiraz sistemi yok fakat itiraz işlemi aslında o kadar basit ki. Bazıları itiraz işleminin ücretli olduğunu ve masrafa gerek olmadığını söylerse de aldırış etmeyin, itiraz dava işlemleri ücretsiz! Eğer ki gerçekten haklı olduğunuzu düşünüyorsanız itiraz dilekçesi verin, mahkemeleri gereksiz yere meşgul etmeyin. Yapmanız gerekenleri ve itiraz süresi hakkındaki bilgileri size aktaracağız.

Karayolları Trafik Kanunu 116. maddesine göre 15 gün itiraz süresi vardır. Bu 15 günlük süre, polis direkt olarak yüzyüze olarak siz cezayı yazdı ise o günden itibaren, plakanıza yazılıp sonradan size geldi ise, size tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Ayrıca ceza kesildiği tarihten itibaren 10 gün iş günü içinde size tebliğ edilmedi ise cezanın iptal edilmesine hükmedilmektedir.

İtiraz işlemleri Trafik Mahkemeleri’ne yapılmakta olup her yerde Trafik Mahkemesi olmadığı için Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi bu konuda yetkilidir.

Hazırlamanız gereken belgeler şu şekilde:

Şikayetinizi anlatan bir dava dilekçesi
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı fotokopisi
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı fotokopisi
Ruhsat fotokopisi
Kimlik ve ehliyet fotokopisi

Tüm evrakları bir kapaklı dosya içine yerleştirip Sulh Ceza Mahkemesi’nin kalemine teslim edeceksiniz. Dilekçede yazdıklarınıza göre bir karar veriliyor ve 2-3 ay gibi bir süre sonunda sonucu adresinize tebligat ile bildiriliyor.

trafik-cezasi-itiraz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir