Video Kamera Kasetleri (Betamax, VHS vs.)

Bir dönemki video kasetleri, o dönemde yaşamış insanların anılarını, hikayelerini, şimdilerde yetişkinliğine varmış olanların çocukluklarını ve ayrıca bazı güzel film yapıtlarını şansınız var ise bugünlere kadar bozulmadan korumuştur ve büyük bir ihtimalle bunları büyük bir zaman daha saklamak ve güvenle korumak için DVD’lere veya sabit disklere aktarmışsınızdır. Şimdilerde ise bu video kasetler neredeyse antika değerlerinde…

Video kasetlerinin ortaya çıkmasıyla video kaset formatında yoğun bir rekabet, bir deyişle savaş yaşandı. Kullanılabilir hale gelen ilk video kaydedici; VCR’yi, U-matic 1971 yılının Eylül ayında piyasaya sundu. U-matic o zamanlar ise yalnızca ticari veya mesleki amaçlar, profesyonal televizyon üretimi için tasarlanmıştı ve ev videoları veya ev filmleri için uygun veya kullanıcı dostu değildi. Bunu hızlıca JVC 
tarafından “Video Home System” yani kısaca VHS rakip olarak izledi. Bu yalnızca bir başlangıçtı ve ciddi olarak rekabet ‘Betamax-VHS’ ile birlikte başladı. VHS sistemlerinde gelişmelerin devam etmesiyle VHS sistemlerinde görüntü kalitesi DVD’den bile üstün olan Super-VHS (S-VHS) ortaya çıkmıştır.

vhs-kaset-nostaljisi

VHS, video kasedi formatı olarak dünyada kendini kanıtlamış bir sistemdir, hatta DVD’nin çıkmasıyla VHS öldü denilmiştir. Ama son yıllarda hem DVD okuyucu/kaydedici hem de VHS video kaydedici olarak boy gösteren kombi cihazlar ABD ve Avrupa’da çok tutuluyor, hala satılıyor.

Ülkemizde video kayıt kültürü diğer ülkelere oranla yaygın olmadığı için bu cihazlar uzun yıllarca sadece player olarak kullanıldı ve VCD’nin çıkmasıyla birlikte ise terkedildi, kullanılmadı.

s-vhs-c-vhs-video-casettevideo-casette

Eski video kasetlerinizin bozularak içindeki anılarınızla birlikte tarihe karışmasından endişelenmiyor olamazsınız. Video kasetlerinin en büyük düşmanlarından; toz, rutubet, manyetik ortam gibi etkenlerden korumalı ayrıca üst üste kayıt yapmaktan da kaçınmalısınız.

Video kasetlerinizi dijtal ortam olan bilgisayar ortamına aktarmak için ihtiyacınız olan şeyler:
Video-In girişi olan ekran kartı, TV kartı, Capture kartı (ADVC 1394 gibi) ve Adobe Premiere, Ulead Video Studio veya basit olarak kullanabileceğiniz Nero gibi programlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir