Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Araçlarda en çok bakılan şeylerden biri de hasar kaydı bulunup bulunmamasıdır. Araç sahipleri de araçlarda herhangi bir hasar kaydı olmamasını ister ve bu sebeple de daha dikkatli olurlar. Kazalar sonucu da hasar kaydı işlenir.

agir hasar kaydi nedir

Yaşanan trafik kazası sonucunda aracın aldığı hasar durumuna göre, hasar kaydı oluşturulur. Hasar kaydı türlerinden ise Ağır Hasar Kaydı ve Pert Kaydı’dır. Herhangi bir durumdan sonucu, tamamıyla hasar almış araç için oluşturulan hasar kaydına Pert Kaydı denir. Kasko sigortası bulunan bir aracın, sigorta değerinde yani aracın o anki piyasa tutarı kadar bir hasar almış olması, sigorta şirketleri kayıtlarında “Ağır Hasar Kayıtlı” olarak gözükmesine yol açar.

Aracın ağır hasar kayıtlı olması, o aracın tehlikeli araçlar arasına girmesine neden olmaktadır. Bu durum sonucu da sigorta şirketlerinin daha yüksek kasko ücreti talep etmesine neden olur. Bir aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığını anlamak için bazı yollar mevcut.

Ağır hasar kaydı ve pert kaydı birbirine yakın olsa da bazı farklılıklar vardır. Pert kayıtlı olan araç can ve mal güvenliğini riske atması gerekçesi ile trafikten men edilmektedir. Ancak ağır hasar kaydı olan araçların da trafikte kullanılması uygun olmadığı için o da kayıtlara pert kaydı olarak geçmektedir. Aralarındaki tek fark ise aracın aldığı hasarının boyutu ve alınan hasarın aracın o andaki piyasa değeri ile olan oranıdır.

Pert araç olarak adlandırılan araçlar, araç fiyatının %70’i ya da daha fazla oranda hasar alması sonucu bu isimle adlandırılır. Ağır hasar kaydı da, pert kaydı da aracın “Tehlikeli araç” sınıfına alınmasına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir