Categories: Pc Teknik Doküman

Cloudflare Nedir? Ne İşe Yarar?

Cloudflare CDN değişik kıtalara yayılmış serverlar üzerinde bir websitesini cachleme (proxy) hizmeti vermektedir. Açık kaynaklı bir projedir, yani tamamiyle ücretsizdir.

Bu havuza dahil olan siteler Cloudflare websiteleri için büyük bir havuz ortamı oluşturur. Web üzerinde yapılan en temel saldırılara karşı birlikte korunurlar.

Örneğin Cloudflare Host Havuzundaki bir siteye “spam” yapan kişi etiketlenir ve tüm havuzdaki diğer bir siteye spama kalktığında engellenir. Aynı şekilde BOTNET’ler ddoscuların köle makinaları (zombie) havuzdaki bir sisteme saldırdıklarında etiketlenir ve havuzdan dışarı atılır. Bu konulara ek olarak XSS, ve sql injection saldırıları gerçekten çok can sıkıcıdır. Twitter gibi siteler dahi bu saldırıların kurbanıdırlar. Cloudflare Webfirewall buna da bir çözüm sunmaktadır.

Cloudflare’in sunduğu cache hizmeti. Sitedeki temel öğeler resim, css, javascript gibi dosyaları cachleyip siteye istek yapan ip’ye en yakın datacenterdan sunmaktadır. Bu siteleri tüm dünya üzerindeki erişimlerini hızlandırmaktadır. Amerika’dan giren kişi hızlı bir site görecektir. Şu an ws amerikada türkiyeden daha hızlıdır. Aynı şekilde Almanya’da veya Japonya’da son derece hızlıdır. Bu hızın yanında bu cachelenmiş öğelerin Cloudflare’den sunulması neticesi büyük bant tasarruf yapılmaktadır dünkü bant tasarruf oranı %60 civarıdır. Diyelim aylık 1000 GB bant harcıyorsunuz bu yaklaşık 400 GB inecektir.

Unutmadan Cloudflare cache özelliği sayesinde siteniz kapansa bile belirli bir süre cacheden yayın yapmaktadır yani asla offline olmamaktadır.

Bunun seo açıdan faydası sitenin botlarca çok daha hızlı ve stabil şekilde indekslenmesidir…

Yani Türkiye’de yeterli site cloudflare ortamına taşındığında. DDOScular sisteme saldıracak bot daha az bulacaklar. Spamcılar spam yapacak daha az site ve email bulacak. Hacker ve köleleri lamerler daha az siteye korku verebilecektir. Netice de web giderek temizlenecektir. Bu hizmete geçişte ilk defa güzel bir karşılık daha az bant harcaması ve daha hızlı bir site alacaksınız.

WS olarak bu yeni konuyu webmasterlara duyurup öğretmekte öncülük yapacağız. İlk olarak ben sistemin uyarı ekranlarını türkçeleştirilmesi konusunda çevirilerimi yapıp gönderdim. Sistemi daha cazip hale getirmek için gayret göstermekteyim.

Cloudflare üyelik ücretsiz olup. Kullanılması çok az uzmanlık istemektedir. Eğer bir wordpress blogunuz varsa tek yapmanız gereken dns adresleri değiştirmek ve cloudflare’e yönlendirmektir…Hostgator kullanıcıları ise kontrol panlleridne tek tuşa basıp aktif edebilirler cloudflare özelliğini.

Peki Nasıl Çalışıyor Bu Sistem ?

Sistemin çalışması için öncelikle CloudFlare’nin sitesinden kayıt olup sitemizi eklememiz gerekiyor..

Kayıt işlemini yaptıktan sonra,sitemize gelen tüm ziyaretciler CloudFlare sunucularından ve filtresinden geçmektedir. O yüzden saldırı yapan İP ler rahatlıkla bannlanıp saldırı siz müdahale etmeden engelleniyor.

CloudFlare kullanıcıları filtrelerken hiç bir şekilde siteniz yavaşlamıyor ayrıca,aksine site hızının arttığı da birçok kez gözlemlenmiş…

Cloudflare kullanmak istiyorum. Nasıl kullanırım diyenler:

İlk olarak Cloudflare’nin sitesine buradan giriş yapıyoruz.

Şimdi “Sign Up” butonunu kullanarak siteye üye olalım. Açılan sayfadaki istenilen bilgileri aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi doldurun ve sayfanın altındaki “Kullanım Kuralları”nı kabul ediniz.

Sıradaki adımda bizden CloudFlare korumasına alacağımız sitemizi isteyecek.. Aşağıdaki resimdeki gibi site isminizi girin ve Add This Domain butonuna tıklayın.

Domaini ekledikten sonra yaklaşık olarak 1 dakika kadar bekleyeceğiz. Zaten ekranda geri sayım var ondan sonra “Continue Step 2” butonu çıkacak, ona tıklayarak işlemimize devam edeceğiz.

Buraya kadar olan işlemlerinizi yaptığınız zaman sonra sitenizdeki korumaya alınacak dizinlerin listesi çıkacak.. Listede olmayan dizin varsa sizde manuel olarak ekleyebiliyorsunuz.

Listede tüm dizinler varsa ve bunları korumaya almak istiyorsak ekranın altında yer alan ” I’m done check my DNS records,continue” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

Sonrasında Açılan ekrandan “My Settings look good,continue” butonuna tıklıyoruz…

Bu adımda karşımıza kullandığımız NS Adresleri ve onların yerine kullanmamız gereken NS adresleri çıktı..

Şimdi domain panelimize giriyoruz ve domainin ns adreslerini size verilen ns adresleri ile değiştiriyoruz..

Ns’leri değiştirdikten sonra sayfanın altındaki “I’ve updated my nameservers, continue” butonuna tıklıyoruz ve işlem tamamdır..

Gelen onay ekranın altındaki “Add This Site” butonuna tıklayarak yeni bir site ekleyebilirsiniz..

Siteniz 24 Saat için CloudFlare sunucusuna yönlenecektir..

Sizede CloudFlare ile sitenizin güvende olduğunu hissedip,geriye yaslanıp rahat bir nefes almak kalıyor…

Ahmet Emin Çalışan

Ahmet Emin ÇALIŞAN

Recent Posts

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde 'Son Günüm Olsa Bile' isimli şarkısıyla 1. sıraya yükselen ve dikkat çeken…

1 hafta ago

Akbaba İkilisi Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Aşık Mahsuni Şerif'e ait olan Darıldım Darıldım isimli türküyü yorumladıktan sonra popüler hale gelen ve…

2 hafta ago

Ozan Ethem Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Altaylardan Tuna'ya isimli parçası ile Spotify gibi uygulamaların viral listelerinde ilk sıralarda yer almayı başaran…

4 hafta ago

İlker Fırat Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Son zamanlarda Youtube yayınları ile dikkat çeken ve merak edilen isimlerden olan İlker Fırat kimdir…

1 ay ago

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? 2013 yılında Roxy Müzik yarışmasında birincilik elde ederek profesyonel…

2 ay ago

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Alper Anık, Türk müziğine damgasını vuran yetenekli bir sanatçıdır.…

2 ay ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı