[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #20912  22-06-2010 09:48 GMT+2 saat  

didem


Süper Aktif Üye


Tecrübe Puanı.: 64.9%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 908
Şehir: .....
Ülke:
Meslek: _____=)
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi
Bölümü Özel Yetenek Sınavı Yönergesi Öğrenci Yönetmelik-Yönerge


AMAÇ VE KAPSAM

MADDE : 1
Bu yönergenin amacı, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi ve Müzik Eğitimi Anabilim Dallarına alınacak öğrencilerin seçilmesi için yapılacak "iki aşamalı özel yetenek sınavları" na ilişkin uygulama esaslarını tespit etmektir.
MADDE : 2
Bu Yönerge; sınavların yapılması, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve sonuçların duyurulması ile ilgili işlemlerin yürütülmesine ilişkin hükümleri kapsar.

SINAVLARIN DUYURULMASI

MADDE : 3
Eğitim Fakültesi Güzel sanatlar Eğitimi Bölümü'ne Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alınacak öğretim programları, kontenjanları, aday olmak için gerekli koşulları, kayıt ve sınav tarihleri Rektörlük tarafından ilan edilir.

ADAY KABUL ŞARTLARI

MADDE : 4
Başvuru İçin Gerekli Şartlar ve Belgeler :
a) Başvuru Dilekçesi (ön kayıt dosyasında verilecektir).
b) ÖSS Sınav Sonuç Belgesi (ÖSYM tarafından ilgili yıla ait geçerliliği kabul edilen ÖSS Sınav Sonuç Belgesi) aslı ya da onaylı fotokopisi.
c) Diplomanın aslı veya onaylı fotokopisi.
d) Onaylı Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
e) Aday Kimlik ve Bilgi Formu (ön kayıt dosyasında verilecektir).
f) Özel Yetenek Sınavı Giriş Kartı (ön kayıt dosyasında verilecektir).
g) Özel Yetenek Sınavı Ücreti Dekontu (Sınav ücreti; sınav giderlerini karşılamak için Fakülte Yönetim Kurulu'nun teklifi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.)
h) Ön Kayıt Dosyası : Adaylar Form-dilekçe, aday kimlik ve bilgi formu, özel yetenek sınavı giriş kartını ve sınav kılavuzunun bulunduğu ön kayıt dosyasını kayıt bürosundan temin ederler.
ı) Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi ve Müzik Eğitimi Anabilim Dallarına ön kayıt yaptırabilmek için adayların, ÖSYM tarafından o yıl için geçerli kılınan ÖSS Sınavını başarmış ve Senatoca belirlenen ÖSS taban puanını almış olmaları gerekir.
i) Başvuru yapılan yıldan önceki yıl ÖSS 'de Merkezi Sistemle veya Özel Yetenek Sınavı ile bir Yükseköğretim Programına yerleştirilmemiş olan adaylar, bir önceki yıla ait ÖSS Sınav Sonuç Belgesinin onaylı fotokopisini getireceklerdir.

MADDE : 5
Ön kayıt işlemleri Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu'nca belirlenen ve Senatoca onaylanan tarihler arasında yapılır.
MADDE : 6
Adayların Özel Yetenek Sınavına girebilmeleri için aşağıdaki evrakları yanlarında bulundurmaları gerekir:
a) Özel Yetenek Sınavı Giriş Kartı (Ön kayıt sırasında aday tarafından doldurulacak ve kayıt komisyonunca onaylanarak kendisine verilecektir).
b) Fotoğraflı, Onaylı Özel Kimlik Belgesi (Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport).

SINAV YÜRÜTME KURULU

**MADDE : 7
Dekanın başkanlığında, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanları (Bölüm Başkanı bulunmadığı takdirde Üniversitenin ilgili bölümlerinden seçilecek öğretim elemanları) ve Fakülte Sekreterinden oluşur. Sınav Yürütme Kurulu gerektiğinde yardımcı personel olarak başka öğretim elemanlarının ve memurların da görevlendirilmeleri amacıyla Yönetim Kuruluna teklifte bulunabilir.

MADDE : 8
Sınav Yürütme Kurulu'nun Görevleri :
a) Sınavlarla ilgili her türlü evrak, araç ve gereçlerin hazırlanması, sınavların kurallara uygun olarak yapılması.
b) Adayların sınava girecekleri sınav salonlarının belirlenmesi ve düzenlenmesi,
c) Sınav Gözetmenlerinin seçim ve görevlendirilmesi,
d) Sınav model ve gereçlerinin sağlanması,
e) Sınavların güvenli ve düzenli bir biçimde yönetilerek sonuçlandırılması,
f) Özel yetenek Sınav sonuçları ile değerlendirmeye alınacak diğer sınav sonuçlarını birlikte hesaplayarak, asıl ve yedek listelerin hazırlanması ve ilan edilmesi ile ilgili işlerde yetkili ve sorumludur.

EŞGÜDÜM VE DENETLEME KURULU

**MADDE : 9
Sınavların başlaması ve sonuçlandırılması arasındaki bütün süreçleri düzenleyen ve denetleyen kuruldur. Bu kurul, Rektör tarafından görevlendirilen bir Rektör Yardımcısının başkanlığında Üniversite Senatosu tarafından seçilen iki üye ile birlikte toplam üç üyeden oluşur. Bu kurul, Rektör onayı ile görevlendirilir.

SINAV KOMİSYONU

**MADDE : 10
Sınav Komisyonu Sınav Yürütme Kurulunun önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile ilgili alanlarda en az üçer üyeden oluşur. Sınav Komisyonu Üyeleri öncelikle Öğretim Üyelerinden seçilir; zorunlu hallerde Öğretim Görevlisi ve diğer Öğretim Elemanlarından da görevlendirme yapılabilir. Sınav komisyonu, sınavların yönerge ve kılavuzda belirtilen kurallara göre yapılmasından ve sınav evraklarının değerlendirilmesinden sorumludur.

GÖZETMENLER

MADDE :11
Gözetmenler, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanının teklifi ve Sınav Yürütme Kurulu nun onayı ile öğretim elemanlarından yeterli sayıda seçilirler. Gözetmenler ilgili Anabilim Dallarının dışından tercih edilirler.

SINAV TARİHLERİ YERİ VE SAATLERİ

MADDE : 12
a) Sınavların yeri, gün ve saatleri ile ayrıntılı bilgiler gazete ilanında ve adaylara başvuru anında verilen sınav kılavuzunda belirtilir.
b) Özel Yetenek Sınavı Komisyonunun teklifi üzerine, Sınav Yürütme Kurulunca aday sayısının çokluğuna göre sınav tarih ve saatlerinde uygun görülen değişiklikler yapılabilir.

SINAV MALZEMESİ

MADDE : 13
Sınav Yürütme Kurulunca, adaylara sınavda kullanılmak üzere verilecek olan ve ayrıca yanlarında getirmeleri gereken malzemeler sınav kılavuzunda belirtilir.

SINAVLARIN YAPILMASI

MADDE : 14
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi ve Müzik Eğitimi Anabilim Dallarına öğrenci alımı için yapılan Özel Yetenek Sınavları iki aşamalı olarak gerçekleştirilir.

A- RESİM-İŞ EĞİTİMİ ÖZEL YETENEK SINAVI

I. AŞAMA SINAVI
Bu bölümde adaylar canlı modele bakarak desen çalışması yapacaklardır. Sınav Komisyonu, Sınav Yürütme Kurulunun onayı ile yaptırılması istenilen desen çalışmasının özelliğine göre sınav kılavuzunda belirtilen sınav süresi ve dinlenme aralıklarında kısmi değişiklik yapabilir.
Adayların bu aşamada yaptığı desen çalışması kompozisyon, hareket, oran ve çizgisel ifade göz önüne alınarak 100 puan üzerinden değerlendirilir. Adayların desen çalışmasından başarılı sayılabilmeleri için en az elli puan almaları gerekir. Bu aşamadan elli puan alamayan adaylar başarısız ilan edilir ve ikinci aşama sınavına alınmazlar.
Resim Yeteneği Değerlendirme Ağırlıkları :
1- Kompozisyon : % 10
2- Hareket : % 10
3- Oran : % 30
4-Çizgisel İfade : % 50

II. AŞAMA SINAVI
Adayın yaratıcılığını ön plana çıkartan imgesel (hayali) çalışmayı içerir. Bu bölümde adaylar sınav komisyonunun tercihine göre kendilerine verilecek bir konuyu resim kağıdı üzerine çizeceklerdir. Bu çalışmada figür dışında objelerden de yararlanılır. Bu aşama için gerekli süre konunun özelliğine göre sınav komisyonu tarafından belirlenir. Bu aşamada en fazla üç figürlü imgesel çalışma göz önüne alınarak değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır.
Resim Yeteneği Değerlendirme Ağırlıkları : 1- Kompozisyon : % 10
2- Hareket : % 10
3- Oran : % 20
4-Çizgisel İfade : % 30
5-Yaratıcılık (Farklılık) : % 30

YERLEŞTİRME PUANLARININ BELİRLENMESİ

MADDE : 15
Birinci aşama sınavının % 60' ı ikinci aşama sınavının % 40' ı alınarak Özel Yetenek Sınavı Puanı(ÖYSP) bulunur. Bu puan, her yıl ÖSYM Sınav Kılavuzunun "Özel Yetenek Gerektiren Eğitim Programları ile İlgili İşlemler" başlığı altında verilen, ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP) ' na dönüştürülür. Elde edilen bu standart puan , Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) ve o yıla ait Öğrenci Seçme Sınavı Puanı (ÖSS-P) ile birlikte, ÖSYM Sınav Kılavuzunda " Özel Yetenek Gerektiren Eğitim Programları ile İlgili İşlemler" başlığı altında açıklandığı şekliyle, yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanmasında kullanılır (YP). Bu hesaplamada ÖSS puanı olarak dört puan türünün en yükseği değerlendirmeye alınır. YP hesabıyla ilgili daha geniş bilgi Özel Yetenek Sınavı Kılavuzunda verilir.

B- MÜZİK EĞİTİMİ ÖZEL YETENEK SINAVI

MADDE : 16

I. AŞAMA SINAVI
Bu aşama ön eleme niteliğinde olup, bireysel ve sözlü-uygulamalı olarak yapılır. Adayın sadece müzikal işitme yeteneği genel boyutlarıyla ölçülerek "ritim-işitme", "tek ses işitme" ve "ezgi işitme" yetenekleri değerlendirilir.
Müzik Yeteneği Değerlendirme Ağırlıkları: a) Ritim İşitme : % 10
b) Tekses İşitme : % 10
c) Çokses İşitme : % 40
d) Ezgi İşitme : % 40

Bu aşamada yapılan eleme sonucunda, Anabilim Dalına alınmak üzere ilan edilen öğrenci kontenjanının üç katı aday puan sıralamasına göre II. Aşama sınavına alınır. Diğer adaylar, başarısız ilan edilir. I. Aşama sınavında başarılı olarak II. Aşama sınavına girmeye hak kazanan adayların I. Aşama sınavında aldığı puanlar, sadece II. Aşama sınavına girebilmek için yapılan değerlendirmede kullanılır, ÖYSP hesaplanmasında dikkate alınmaz.

II. AŞAMA SINAVI
Bu aşamada önce adayın ön şart özelliklerine bakılır, ön şart özellikler yönünden yeterli görülmeyen adayın müzikal özellikleri değerlendirilmez ve aday başarısız ilan edilir.
Ön şart özelliklere şu kurallara uyularak bakılır:
Adayın ses ve konuşma özellikleri ile bedensel özellikleri yönünden durumu dikkatle gözlenir ve incelenir. Bunun için adaydan belli davranışlarda bulunması, belli hareketleri yapması ve yinelemesi istenir. "Ön şart özellikler" başlığı altında belirtilmiş olan istenmedik özelliklerden bazılarına sahip olduğu saptanan veya böyle bir izlenim uyandıran adayların durumu; "Değerlendirme" aşamasından önce Sınav Komisyonu Kararı ve Sınav Yürütme Kurulu'nun onayı ile topluca gözden geçirilerek karara bağlanır.
"Ön Şart Özellikleri bakımından istenmeyen özelliklerden birine veya bazılarına sahip olduğu halde çeşitli yollarla bunu gizleyen ya da gizleyerek belirlenmesini engelleyen adayın, bu durumu sonradan anlaşıldığında, kesin kayıt hakkı kazanıp Fakülteye (Bölüme) kaydını yaptırmış olsa dahi Sınav Komisyonu ve Sınav Yürütme Kurulu tarafından tutanak tutularak kaydının silinmesi sağlanır. II. Aşama sınavı bireysel ve sözlü-uygulamalı olarak yapılır.
Müzik Özel Yetenek Sınavı II. Aşaması şu sıraya göre izlenir :
a) Görüşme (Mülakat)
b) Ön şart özelliklere bakma
c) Müzikal özellikleri değerlendirme

A- ÖN ŞART ÖZELLİKLER

MADDE : 17
a) Ses Özelliği : Adayın sürekli veya kalıcı bir ses bozukluğu veya kısıklığı bulunmamalıdır.
b) Konuşma Özelliği : Adayın Müzik Eğitimi Anabilim Dalında sağlıklı öğrenim görmesinde ve müzik öğretmeni olarak yetişmesinde engelleyici konuşma kusurları ( ileri derecede kekemelik, pepelik bulunmamalıdır).
c) Bedensel Özellikler : Adayda sağırlık veya çok ağır işitme özelliği, Anabilim Dalında öğretimi yapılan çalgıları çalmayı, müzik öğretmeni olarak yetişmeyi engelleyici bedensel sakatlık, eksiklik ve kusurlar (ellerde parmak eksikliği, aşırı derecede topallık, çolaklık, kamburluk vb.) bulunmamalıdır. Ön şart özellikleri bakımından yeterli olmayan adaylar Müzik Eğitimi Anabilim Dalına alınmazlar.

B- MÜZİKAL ÖZELLİKLER

Adayda değerlendirilecek müzikal özelliklerin sırası ve yetenek sınavı içindeki ağırlıkları şunlardır :
1) Müziksel İşitme Yeteneği : % 65
2) Müzikal Söyleme Yeteneği : % 25
3) Müzikal Çalma Yeteneği : % 10


1) Müziksel İşitme Yeteneği (Ağırlığı % 65)
Adayın Müziksel İşitme Yeteneği içinde değerlendirilecek özellikler ile bunların % 65 içindeki ağırlıkları şunlardır:
Ritim İşitme (% 5)
Verilen bir ritmik bütünü eli ile veya kalemle vurarak aynen tekrar edebilme.
İki Ses işitme (% 10)
Piyanoda çalınarak verilen tek sesleri aynı biçimde sesiyle tekrar edebilme. Piyanoda aynı anda çalınarak (tınlatılarak) verilen iki sesi çözümleyerek kendi sesi ile ayrı ayrı verebilme.(önce kalın sesi, sonra ince sesi)
Üç Ses İşitme (% 10)
Piyanoda aynı anda çalınarak (tınlatılarak) verilen üç sesi çözümleyerek kendi sesi ile ayrı ayrı verebilme (önce en kalın sesi, sonra orta sesi daha sonra ise ince sesi)
Dört Ses işitme (% 10)
Piyanoda aynı anda çalınarak (tınlatılarak) verilen dört sesi çözümleyerek kendi sesi ile ayrı ayrı verebilme.(en kalın sesten en ince sese doğru)
Ezgi İşitme (% 30)
Piyanoda çalınarak verilen bir ezgiyi ya da ezgi parçasını aynı biçimde kendi sesi ile tekrar edebilme.
2) Müzikal Söyleme Yeteneği (Ağırlığı % 25)
Adayın müzikal söyleme yeteneği içinde kapsanan boyutlar ve özellikler ile bunların % 25 içindeki ağırlıkları şunlardır :
Ses Gürlüğü (% 5)
Yeterince büyük ve gür bir sese sahip olabilme.
Ses Genişliği ( % 5)
Yeterince geniş bir ses alanına sahip olabilme.
Doğru ve Temiz Söyleme (% 5)
Sesini doğru ve temiz kullanabilme/şarkı (ezgiyi)doğru ve temiz söyleyebilme
Önde ve Anlaşılır Söyleme (ağırlığı % 5)
Sözleri önde ve anlaşılır söyleyebilme/şarkıyı önde ve anlaşılır söyleyebilme
Müzikal Söyleme ( % 5)
Sesini duyarlı ve etkili kullanabilme/şarkıyı duyarlı ve etkili söyleyebilme, sınavda müzikal söyleme yeteneğinin değerlendirilebilmesi için aday, sınav için hazırladığı veya en iyi bildiği 1-2 şarkıyı söyler. Hazırladığı bir şarkı ile (okul şarkısı, marş, halk türküsü vb.) gerektiğinde adaylardan belli bir şarkıyı söylemesi istenebilir.
3) Müzikal Çalma Yeteneği (Ağırlığı % 10)
Adayın müzikal çalma yeteneği içinde kapsanan boyutlar ve özellikler ile bunların % 10 içindeki ağırlığı şunlardır:
Görsel-Çalgısal Algılama (% 1)
Gösterilen bir duruş, tutuş veya çalma biçimini (tekniğini) doğru algılayabilme
Duruş-Tutuş Eşgüdüm (% 2)
Çalgısına uygun bedensel duruş alabilme, çalgısını yapısına uygun tutabilme, kullanabilme, çalarken ilgili organ ve hareketlerini doğru eşgüdümleyebilme.
Doğallık-Rahatlık-Yumuşaklık (% 2)
Çalarken doğal, rahat ve yumuşak bir görünüme sahip olabilme,
Doğru temiz Çalma (% 3)
Çalgısından doğru ve temiz ses elde edebilme/parçayı doğru ve temiz çalabilme,
Müzikal Çalma (% 2)
Çalgısından duyarlı ve etkili ses elde edebilme/parçayı duyarlı ve etkili çalabilme. Sınavda müzikal çalma yeteneğinin değerlendirilebilmesi için aday,sınav için hazırladığı veya en iyi bildiği 1-2 parçayı çalar. Hazırladığı bir şarkıyı doğru ve müzikal çalması ile çalgı tekniklerini kullanmadaki başarısı dikkate alınarak gerektiğinde adaydan belli bir parça çalması istenir.
YERLEŞTİRME PUANLARININ BELİRLENMESİ

MADDE : 18
Müzik Öğretmenliği programı özel yetenek sınavı II. Aşama sınavında yapılacak değerlendirmede ön şart özellikleri bakımından yetersiz olduğu saptanmış olan adayın müzikal özellikleri dikkate alınmaz ve böylece o aday elenmiş olur. Adayların II. Aşama sınavında aldığı puan, kesin değerlendirmede ve sıralamada, adayların ÖYSP -SP 'nin hesaplamada kullanılır. Elde edilen bu standart puan , Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) ve o yıla ait Öğrenci Seçme Sınavı Puanı (ÖSS-P) ile birlikte, ÖSYM Sınav Kılavuzunda " Özel Yetenek Gerektiren Eğitim Programları ile İlgili İşlemler" başlığı altında açıklandığı şekliyle yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanmasında kullanılır (YP). Bu hesaplamada ÖSS puanı olarak dört puan türünün en yükseği değerlendirmeye alınır. YP hesabıyla ilgili daha geniş bilgi Özel Yetenek Sınavı Kılavuzunda verilir.

MADDE :19
Sınav sırasında uyulması gereken kurallara uymayanlar, sınav disiplinini bozanlar ve kendi yerine başkasını sınava sokanların sınavları geçersiz sayılır. Durum tutanağa işlenir ve gerektiğinde bu kişiler hakkında kanuni işlem yapılır.

DEĞERLENDİRME

MADDE : 20Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi ve Müzik Eğitimi Anabilim Dallarına Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alınmasında o yıla ait ÖSYM Sınav Kılavuzunun "Özel Yetenek Gerektiren Eğitim Programları ile İlgili İşlemler" başlığı altında verilen hükümler aynen uygulanır.

MADDE : 21
Sınav Sonuçlarının Açıklanması :
a) Sınav Yürütme Kurulu, Özel Yetenek Sınavı Yerleştirme Puanı sonuçlarını tespit eder ve bu puanlara göre sıralanmış başarı listesini hazırlar. Adayların başvuru tercihlerine göre, Sınav Yürütme Kurulunca her öğretim programına alınacak öğrenci kontenjanı kadar asıl ve aynı sayıda yedek liste hazırlanır ve Dekanlık tarafından ilan edilir.
b) Adayların aldıkları puanların eşit olması halinde Özel Yetenek Sınav Puanı yüksek olana öncelik tanınır.

KESİN KAYITLAR

MADDE : 22
a) Asıl listeden kazananların kesin kayıtları Muğla Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen ve ilanda belirtilen günlerde Dekanlıkça yapılır. Kontenjan açığı kaldığı takdirde Muğla Üniversitesi Senatosunun belirleyeceği tarihlerde ön kayıt yöntemiyle yedek listeden kontenjan açığı kapatılır.
b) Asıl ve yedek listelerden kesin kayıt hakkını kazananlar belirtilen tarihlerde kayıt yaptırmadıkları takdirde haklarını kaybederler.

MADDE : 23
Bu yönergede bulunmayan konularda ilgili Kanun ve Yönetmeliklerde bulunan genel hükümler uygulanır.

MADDE : 24
Bu Yönerge Muğla Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

MADDE : 25
Bu Yönerge Hükümlerini Muğla Üniversitesi Rektörü yürütür.

__________________
Gender_Bayan Çevirimiçi durumu