[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #25290  02-07-2012 14:25 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş


Vakumlama, servis borulamayı yaptıktan sonra, klimayı çalıştırmadan önce, sisteme basınç değerlerini okuyabileceği göstergeler ve bir devirdaim yapacak bir elektrik motoru bağlayarak 30 dakka boyunca vakumlama ( yani hava ve nem boşaltma) işlemi yapmalıdır, yapıp yapmadıklarını hemen anlarsınız, yapmadan klimayı çalıştırmaya çalışırlarsa sakın çalıştırtmayın:

Siz vakumlama istedikçe şu tarz cümleler duyabilirsiniz:

- Abi yeni klimada vakumlama olmaz,
- Abi ben yeni boru kullandım, onlarda zaten nem olmaz,
- Vakumlama 5 dakikada yapılır abi bişey değil,
- O ne abi, biz ilk defa duyuyoruz,
- Kim söyledi bunu size abi, olur mu öyle saçma şey...
(Bunu çok duyarsınız)...

Bu tarz cümleler kuran servise ben servis formunu imzalamam vakumlama yapmazsan deyin Ve afedersiniz SS kuralı ile yaptırın...

Vakumlama yapılmazsa, klimanızın ömrü azalır, performans kaybı oluşur, R410 A gazınızın özelliği değişir zamanla ve sistemde korozyon oluşur.

Diyelimki klimanız vakumlama yapılmadan çalıştırıldı, eğer durum düzeltilmek istenirse , tüm R410 gazı boşaltılıp, vakumlama yapılıp daha sonra klimanın üzerinde yazan miktar kadar gazın dijital gaz göstergesi ile tekrar klimaya doldurulması gerekir...

Öncelikle klimalar montajlanırken vakumlama diye bir işlem yapılıyor, bu vakumlama işlemi bir makinanın klimaya minimum 20-30 dakika arası yapılması gerekiyor yoksa makina tam randımanlı çalışmıyor veya gaz konusunda ilerde sıkıntı yaşanabiliyor.
Bu vakumlama olayı da , klimanın evinizin içindeki aletle , dışardaki kompresörün arasındaki boruyla alakalı bir işlem.
Onun içindeki havayı pisliği tozları çekiyor. Ne kadar uzun boru o kadar çok vakumlama yapılması lazım.
Eğer vakumlama yapılmazsa servis fişine vakumlama yapılmadı yazdırınız. Ondan sonra hangi markaysa genel merkezini arayıp şikayet edin.

Vakumlama Nasıl Yapılır?
Dış ünitenin yan tarafında emiş ve basınç vanaları vardır. Emiş vanasında gaz yükleme ve kontrol amaçlı bir iğneli bir ağız var oraya saatlerinizin hortumunu bağlayın ve diğer ucuda vakum cihazına bağlayın mavi saat (alçak basınç saati) bağlanacak özellikle dikkat edin. Vakum cihazınızı çalıştırın tahmini 45 dakika vakumlama yapın. Daha sonra saatlerin vanasını kapatıp emiş ve basınç vanaları açarak soğutucu gazı sisteme yollayın. Klimanızı çalıştırarak alçak basınç saatinden dönüş basınç değerlerini kontrol edin. Tahmini olarak (dış ortam ve iç ortam sıcaklığına bağlı olarak değerler değişebilir) 3.5 ila 5 bar arası bir değer görmeniz lazım. En çok önem vereceğiniz şey klimanın etiketindeki akım değerleridir. Ampermetre ile o değerleri yakalayabiliyorsanız işlem tamamdır. Vakumlamanın asıl amacı boruların içindeki nemi almak bununla beraber sırf soğutucu gazın dolaşmasını sağlamaktır. Vakumlama yaptığınız takdirde en az 4 derecelik bir verim kazanmış olursunuz.

Vakumlama İşleminin Önemi
Vakum soğutma cihazları için olmazsa olmazlardandır önemlidir. Şimdilerde klima montajı yapılırken montajdan sonra basma hattındaki vanayı hafif açıp hemen kapatıp dönüşten havasını alıyorlar zamandan kazanmak için kimisi de hiç bunu da yapmayıp direkt olarak montajdan sonra vanaları açıp klimayı çalıştırıyorlar. Montaj yaptığın klimanın sağlıklı çalışmasını istiyorsan montajdan sonra iyice vakum yapmalısın zaten vakum cihazı çalıştıkça cihazın sesi değişir içindeki havayı emdikçe sesi değişir zorlamaya başlar.Vakumun tamam olduğunu nerden anlarsın eğer vakum cihazı çalışırken manometrenin vanasını kapattığında vakum cihaznın sesi değişmiyorsa vakum tamamdır.Vakum tama olduğunda manometrenin vanasını kapat vakum cihazını kapat biraz bekle eğer manometrede yükselme varsa kaçak var demektir, eğer yükselme yoksa vanaları açıp sisteme gaz verebilirsin yada daha iyisi kaçak yok ise cihaza kendi cinsinden bir miktar gaz verip tekrar vakum edersen (derin vakumlama denir buna) ondan sonra vanaları açıp gaz verir çalıştırırsan daha iyi sonuç alırsın derim saygılarımla


KlimadaVakumlama Nedir? Yapılmalı Mı? Ne Demek? Önemli Midir?

__________________
Çevirimiçi durumu