Categories: Otomobil

İridyum Buji Nedir?

Buji, benzinli motorlarda ateşleme için kullanılan en önemli parçadır. Seçim yapılırken de diğer modeller araştırılmaktadır. İridyum buji sıkça duyulmaktadır. İridyum buji nedir ?

İridyum diğer hiçbir asil metalin olmadığı kadar sert olarak bilinmektedir. Birçok kimyasal maddeye karşı mukavemetlidir. Gök kuşağı gibi rengarenk ışıldayan, gümüş-beyaz renkli bu asil metalin 2450 derecede eridiği bilinmektedir. İridyum bujilerin daha iyi ateşlediği ve ömrünün uzun olduğu biliniyor. Yakıt tasarrufu da sağladığı söylenmektedir. Ancak nedense üretici firmalar bu bujileri fabrikasyon olarak araca takmamaktadır. Bu bujilerin F-1 araçlarında kullanıldığı biliniyor ancak binek araçlarda ve motosikletlerde fabrikasyon olarak kullanılmıyor. Ancak ilerleyen zamanlarda kullanım yapılabilir, fiyatı yüksek olduğu için mi yoksa farklı sorun yaşandığı için mi kullanılmıyor bilemiyoruz.

Performansı normal bujilere göre çok daha iyidir, çabuk aşınma yapmaz ve ortalama 100 bin km kullanılabilir. Egzoz emisyonlarını azalttığı bilinmektedir. Denso, bosch, ngk gibi markalar bu bujileri özel olarak üretmektedir, her markanın iridyum bujisi olmayabilir.

Aracınızda iridyum buji kullanma kararı almadan önce destekleyip desteklemediğini öğrenmeniz gerekmektedir. Normal bujilere göre daha pahalı olduğu ve ortalama 2 katı fiyatı veya daha fazla pahalı olduğu bilinmektedir. Eğer ki iridyum buji kullanılacaksa ateşleme bobininin de buna uygun olmasına dikkat edilmelidir. Sadece bujileri değiştirip bobinleri uygun olarak değiştirmemek performansta sorun yaşanmasına neden olacaktır. Bu bujiyi hiç kullanmadıysanız taktırmadan önce mutlaka işin uzmanı olan bir yere danışarak onay alıp kullanmaya başlayınız. Aracınıza uyumlu olmadığı durumlarda sorun yaşayabilirsiniz ve daha fazla sorun yaşayabilirsiniz.

Hüseyin Can ÇALIŞAN

Recent Posts

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde 'Son Günüm Olsa Bile' isimli şarkısıyla 1. sıraya yükselen ve dikkat çeken…

4 gün ago

Akbaba İkilisi Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Aşık Mahsuni Şerif'e ait olan Darıldım Darıldım isimli türküyü yorumladıktan sonra popüler hale gelen ve…

2 hafta ago

Ozan Ethem Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Altaylardan Tuna'ya isimli parçası ile Spotify gibi uygulamaların viral listelerinde ilk sıralarda yer almayı başaran…

3 hafta ago

İlker Fırat Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Son zamanlarda Youtube yayınları ile dikkat çeken ve merak edilen isimlerden olan İlker Fırat kimdir…

1 ay ago

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? 2013 yılında Roxy Müzik yarışmasında birincilik elde ederek profesyonel…

2 ay ago

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Alper Anık, Türk müziğine damgasını vuran yetenekli bir sanatçıdır.…

2 ay ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı