Categories: Sağlık

Klima ve Lejyoner Hastalığı Riski

Yaz mevsiminde sıcakların bunaltıcı etkisiyle birlikte kullandığımız ve vazgeçilmez olan klimalar, filtre bakımı ve temizliği yapılmadığında bir zatürre çeşidi olan Lejyoner hastalığına sebep olabiliyor. Klima yoluyla bulaşan bu hastalık, diğer zatürre çeşitlerinden farklı olarak akciğerde yoğunlaşan sorunlardan daha çok, kas ağrısı, halsizlik, ateş gibi belirtiler gösteriyor.

Oteller ve restoranlar gibi büyük ve sürekli havalandırmaya ihtiyaç duyulan yerlerde çalışan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski çok daha yüksek. Araçlarında ve evlerinde klima kullanan, AVM’lerde vakit geçirenler de risk grubu arasında. Peki yaz aylarında Lejyoner hastalığından korunmak için neler yapılabiliriz?

Klimaların, hastalık sebebi olmaması için bazı önlemler alınması korunmaya yardımcı olmaktadır. Klimanın araçta veya evde direkt olarak vücuda gelmemesi gerekmektedir. Klimanın bakım ve temizliği belli aralıklarla yapılması büyük önem taşımaktadır.

Zatürre dünyada en sık görülen ve ölüme neden olan hastalıklardan biridir. Ülkemizde de etkin bir hastalıktır ve ölüm nedenleri arasında 5. sıradadır. Zatürre, akciğerimizin bakteri, virüs gibi mikroplarla oluşan iltihabıdır. Zatürrenin ateş, üşüme, titreme, öksürük, balgam, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, karın ağrısı, ve hatta ishal gibi gibi belirtileri olabiliyor. Hastaların %80’inde öksürük görünmektedir.

Zatürre hastalığına yakalanmaya sebep olanlar arasında sigara faktörü de bulunmaktadır. Yaşı ilerlemiş olanlar özellikle soğuktan ve miktoplu ortamlarda bulunmamalıdır. Gereksiz ve fazla antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekmektedir.

Zatürre hastalığı, 65 yaş sonrası hastalarda en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Zatürre aşısı, hastalığı önlemede %70, ölümleri önlemede %80 oranda etkindir. Bu nedenle zatürre aşısı yaptırmak faydalıdır.

 

Hüseyin Can ÇALIŞAN

Recent Posts

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde 'Son Günüm Olsa Bile' isimli şarkısıyla 1. sıraya yükselen ve dikkat çeken…

1 hafta ago

Akbaba İkilisi Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Aşık Mahsuni Şerif'e ait olan Darıldım Darıldım isimli türküyü yorumladıktan sonra popüler hale gelen ve…

3 hafta ago

Ozan Ethem Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Altaylardan Tuna'ya isimli parçası ile Spotify gibi uygulamaların viral listelerinde ilk sıralarda yer almayı başaran…

4 hafta ago

İlker Fırat Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Son zamanlarda Youtube yayınları ile dikkat çeken ve merak edilen isimlerden olan İlker Fırat kimdir…

1 ay ago

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? 2013 yılında Roxy Müzik yarışmasında birincilik elde ederek profesyonel…

2 ay ago

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Alper Anık, Türk müziğine damgasını vuran yetenekli bir sanatçıdır.…

2 ay ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı