Konut Hesabı Nedir Şartları Nelerdir?

Konut hesabı uygulaması hakkında şartlar ve detaylı belirlendi ve yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe giriyor.

Daha önce hiç konut sahibi olmayanların konut sahibi olmasına destek için konut hesabı uygulaması başlıyor. Hak kazanabilmek için 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekmektedir. Bankada hesap açılışı yapılırken Tapu ve Kadastro sisteminden sorgulama yapılarak herhangi bir engel olup olmadığı kontrol edilecek.

Resmi Gazete’de yer alan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Hesap açılışında banka ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenecek, birden fazla konut hesabı açılamayacak ve hesapların başka bankaya taşınması da mümkün olmayacak.

18 yaşında olmayanlara anne babaları veya vasisi konut hesabı açabilecek. Ödemeler aylık veya üç aylık olarak yapılabilecek. En düşük ödeme 250 TL, en yüksek ödeme ise 2.500 TL olabilecek. İlk hesap açılışında bir defaya mahsus olmak üzere 30 bin TL’ye kadar para yatırılabilecek.

Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak. Katkı tutarı, bu tarihteki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15 bin TL’yi geçemeyecek. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.

Kat mülkiyeti tapusu olan, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma için belgesi bulunan konutlar ile konuta nitelikli yapı kullanma için belgesi bulunan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek.

Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir