Kurum İsimlerinde Kesme İşareti Olmayacak

Türk Dil Kurumu (TDK) yaptığı yeni değişiklikle birlikte kurum ve kuruluş isimlerinde tırnak işareti kullanımını kaldırdı.

TDK, kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişiklik gerçekleştirdi. Bu değişiklikle birlikte artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak.

Yeni düzenleme Türkçe’de bulunan bu dil kuralını ortadan kaldırdı. Yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak. Artık Türkiye Büyük Millet Meclisine, Başbakanlığa, Bakanlar Kurulunun, Türk Dil Kurumuna, Mavi Köşe Bakkaliyesinden gibi yazılacak. Ahmet’in, Kırıkkale’nin gibi özel isimlerde üsten ayırma kullanılmaya devam edeceği belirtilmiştir.

Düzenleme tabi ki özel isimler ve kısaltmaları kapsamıyor. Yani şehir adı, insan ismi ya da bir kurum adının kısaltması bu düzenleme dahilinde değil. Özel isimler ve kısaltmalardan sonra gelen takılar kesme işareti ile ayrılacak. Türk Dil Kurumu’nun (Yeni kullanımıyla: Türk Dil Kurumunun) kesme işareti ile ilgili düzenlemeleri yeni yazım kılavuzlarına basılacak.

tdk-kesme-isareti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir