Categories: Güncel

Mavi Kapak Kampanyasında Kullanıldık Mı?

Avukat Erdem Akyüz, mavi kapak toplama kampanyasında biz insanların kullanıldığını açıkladı. Bu şimdilik bir iddia olmakla bilikte doğru olabilecek bir konudur. Bu yazıyı aynen yayınlıyoruz:

Doğa ve insanlara çok zararlı olan pet şişeler toplanmıyor da, neden kapakları toplanıyordu. Bu mavi kapaklar çok mu kıymetli idi. Hayır.

Pet şişe üreticileri, ürettikleri bu zararlı maddeyi toplamak ve dönüştürmekle yükümlü idiler. Ama bunları toplamak, biriktirmek ve dönüştürmek hem masraflı hem de zordu. Bu kadar zahmete girmektense, bürokrat ve politikacılarla kol kola girdiler ve bir çare buldular. Pet şişe kapağını toplayan, aynı miktar şişeyi toplamış sayılacaktı. Öyle ya, ellerinde kapak olduğuna göre, elbette şişesi de vardı !. Peki bu kapaklar kime toplatılacaktı. Burada ikinci bir oyun devreye girdi. 500 kilo kapak getirilmesi halinde, özürlülere bir adet tekerlekli iskemle verilecekti. Böylece hayırsever halkımız, kandırılarak çöpçü gibi kullanıldı. Tekerlekli iskemlede payımız olsun diye düşünen insanlar; ceplerine, çantalarına, ev ve iş yerlerine doldurdukları mavi kapakları, daha büyük toplama ünitelerine attılar. Kapaklar buradan üreticiye gitti. Üretici bu kapakları “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na” göstererek, aynı miktar pet şişe topladığını beyan etti. Hem cezadan kurtuldu, hem de teşekkür aldı. Oysa tek bir şişe bile toplanmamıştı.

Denizler, göller, akarsular, yollar, parklar, bahçeler pet şişeler ile dolmuştu ama ağızlarında tek bir kapak yoktu. Üretici, fabrikatör-akıllı iş adamı, çakma piyasadan aldığı en ucuz ve sağlık için zararlı birkaç tekerlekli iskemleyi, basın huzurunda vererek bir övgü de buradan aldı.

Bu yazımız ardından çok yorum aldık: Pek çok kişi, kullanıldıkları için üzgündü. Üstelik bu kullanılmaya özürlüler de alet edildikleri için iki defa üzgündüler. Bu şekilde bir kullanılmaya araç olarak kullanılan bürokrat ve siyasiler hakkında hiçbir işlem yapılmadığı için bir kez daha üzgündüler. Kimbilir, nerede ve kaç defa daha kullanıldıklarını, aldatıldıklarını düşündükleri için de kızgındılar ama bir kesim daha vardı ki, yazılanları ciddiye almıyor, inanmıyor ve eski görüşlerinde direniyorlardı. Bu kişiler ya çok “iyi niyetli” ya da “niyetsiz”diler.

İşte bu yazı onlar için yazıldı; Eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, 24.8.2011 gün 28035 sayılı Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayınlandı. Adı “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” idi. Yeni yönetmeliğin 4. maddesinde “nelerin ambalaj ve nelerin ambalaj atığı” olduğunun “Ek.1 sayılı cetvelde” gösterileceği yazılı idi.

“Ambalaj Tanımına İlişkin Örnekler” başlıklı Ek:1 sayılı cetvelin, 1. maddesinde “Ambalaj ve atık olarak kabul edilen maddeler” sayılmıştı. Bunların arasında aynen şu madde vardı : “Su, maden suyu, meyve suyu, şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları” Yani yalnızca “kapak” ibaresi vardı, kapağın ucunda olduğu şişelerin ismi geçmiyordu, yönetmelikten çıkarılmıştı ve “kapak toplamak” yeterli idi.

moonlight

Recent Posts

Shergi Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Roman olur yazsam seni isimli şarkıyı seslendirmesiyle birlikte ülkemizde tanınmaya başlayan ve merak edilen isimlerden…

2 hafta ago

Maykolu Nadir Atay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

 Kaç Para Bu Beygir 7 Buçuk Roman Gayda isimli şarkı ile popüler hale gelen ve…

3 hafta ago

Eren Karayılan Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Rüyalara sor isimli şarkı ile popüler hale gelen ve merak edilen isimlerden biri olmayı başaran…

3 hafta ago

Anksiyete Neden Bu Kadar Yaygın? Anksiyete Bozukluğu Nasıl Yenilir?

Anksiyete Neden Bu Kadar Yaygın? Anksiyete Bozukluğu Nasıl Yenilir? Modern dünyada anksiyete, adeta çağımızın salgını.…

4 hafta ago

MNG Kargo’nun Adı DHL eCommerce Oluyor!

MNG’nin DHL eCommerce ile birleşmesi ve MNG’nin faaliyetlerine “DHL eCommerce” markası ve logosu ile devam…

1 ay ago

Doğukan Medetoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Melek Mosso ile birlikte Sanki isimli şarkıyı seslendiren ve merak edilen isimlerden biri olmayı başaran…

1 ay ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı