Müthiş Yetenek: Vantrologlar

Eskiden çok çok daha popüler olan Vantrologlar günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. Vantrologlar karnından konuşabilme yeteneğine sahip kişilerdir. Gösteri amacıyla konuşurken sesin uzak bir yerden ya da nesneden geldiği izlenimini verebilirler. Üstelik tüm bunları yaparken dudakları hiç oynamıyor.

Daha önceden vantrilogların soluk alırken karınlarını kullandığı düşünüldüğünden vantrilog sözcüğü Latince venter (karın) ve loquor (konuşmak) sözcüklerinden türetilmiştir. Vantrolog konuşurken sözcüklerin biçimlenme mekanizması aslında normaldir; buna karşılık soluğunu çok yavaş verir, daraltarak ve ağzını mümkün olduğunca az açarak sesleri boğuklaştırır, dilini yalnız ucu oynayacak biçimde geri çeker. Ses telleri üzerindeki baskı sesin dağılmasına neden olur; baskı arttıkça sesin daha uzaktan geldiği sanılır.

The Ventriloquist adlı film de bu konuyu oldukça iyi bir şekilde işlemektedir. Bu sanatın oldukça ciddi eğitim kurumları mevcuttur. Fakat başarılı olmak için iyi bir kukla eğitici olmak da gerekmektedir. Vantrolog kukla karakterleri oldukça korkunç bir şekle sahip olabilmektedir. Vantrologların aşağıdaki videolarını izlemenizi tavsiye ediyoruz.

 

Vantrologlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir