Özel Araçlara Kış Lastiği Zorunlu Mu?

Bu yıl da her yıl olduğu gibi ticari araçlarda kış lastiği kullanılması zorunlu olacaktır. Kış lastiği kullanım zorunluluğu 1 Aralık 2017’de başlayacak olup 1 Nisan 2018’e kadar ticari araçlar için zorunlu olacaktır.

Birçok kaynakta asılsız olarak özel araçlar için de bu süreler içinde kullanım zorunluluğu olduğu yazılmaktadır. Bu durum asılsız olup herhangi bir yasal yaptırım bulunmamaktadır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, hususi tescilli taşıtların kış lastiği takma zorunluğu olmadığını hatırlatıldı.

Kış lastiği takmayan ticari aracın işletme sahibine 625 TL idari para cezası verilecektir. Hususi araçların şehir içinde kullanımlarda herhangi bir kış lastiği / zincir zorunluluğu bulunmazken şehirler arası yolculukta kış lastiği zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak şehir içinde herhangi bir zorunluluk bulunmasa bile kış lastiği olmayan trafikte seyretmek tehlikeli olacağı için kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Aracınızda bulunan lastiğin kış lastiği olup olmadığını anlamanın bazı yolları bulunmaktadır. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti bulunmaktadır. Bununla birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti bulunmaktadır. Kış lastiği deseni de lastik üzerinde bulunmaktadır.

Kış lastiğinin hususi araçlarda zorunlu olup olmadığıyla ilgili birçok haber ve resmi açıklamadan bahsedilse de gerçek bir resmi açıklama ve karar mevcut değildir. Şuan bir zorunluluk olmasa da ilerleyen yıllarda hususi araçlar için zorunluluk gelebilir. Bu yıl olmasa da birkaç yıl sonra tüm araçlarda kışın kış lastiği kullanılması zorunlu hale gelebilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir