Categories: Bilgi Deposu

Portakal Gazı Nedir?

Portakal Gazı Nedir?

Son günlerde çokça duymaya başladığımız portakal gazı, ilk olarak 7 Şubat 1967 yılında Amerikan ordusu tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Vietnam savaşı sırasında kullanılan bu zehirli gaz, aynı zamanda asetik asit olarak da bilinmektedir. Etkisi oldukça ciddi olan madde, kas ve vücut bozukluklarına neden vermektedir. Özelikle hamile kadınlarda bebeklerde anormal doğumlara yol açmaktadır. Vietnamda bir çok çocuk bu gazdan dolayı anormal doğmuştur ve bir çok yetişkin ölmüştür.

Portakal gazı (orange agant) isminden anlaşıldığı gibi sarı ya da turuncu değildir. Bu rengi dış kutusundaki turuncu  uyarı işaretlerinden almaktadır. Gazın rengi beyazdır. İnsana verdiği zararların yanı sıra doğyada çok zararlı bir gazdır. Portakal gazı özellikle kanser hastalığına neden olmaktadır. Lösemi, solunum zorluğu, körlük, yumuşak doku sarkması ve sinir sistemi dokularını deforme etmektedir. Biber gazından çok daha zararlı olan bu madde bir çok ülkede yasaklanmıştır. Portakal gazının çok fazla tahriş edici etkisi vardır. Temas esnasında geçici felç ve görme bozukluklara sebep olabilir. Gözleri yaşartan gazın salgıladığı dioxin maddesi oldukça tehlikeli ve zarar vericidir. Vücuda girdiği takdirde çok hızlı yayılma özelliği göstermektedir özellikle karaciğer, prostat, cilt kanserlerine neden olmaktadır.

Bu zararlı maddeye maruz kalanların mutlaka tıbbi destek görmesi gerekmektedir ve gaz sıkılan ortama maske takmadan yaklaşmak insan sağlığı için çok tehlikelidir. Gazın dumanı yok olsa da yoğunluğu 15 dakikadan fazla sürmektedir. Eğer portakal gazına maruz kaldıysanız hemen bir hekime başvurunuz ve alkol,sigara gibi zararlı maddelerden uzun bir süre uzak durunuz bunun sebebi maddenin vücutta hızlı yayılmasıdır. İç organları tahrip eden bu gazın üsütne birde kötü alışkanlıklar eklenince sonuçları çok ağır olabilir. Eğer gazın kapsülü size yakın bir yere düştü ise asla dokunmayınız ve uzaklaştırmak için uğraşmayın ve hemen bulunduğunuz bölgeyi terk edin. Eğer portakal gazından etkilendiyseniz yanan bölgeye su değdirmeyiniz. Diğer gazlar olduğu gibi limon kullanmak bu maddenin etkisini geçirmeyecektir. Süt ürünlerini bu madde için faydalıdır. Sürekli yoğurt yiyerek zararlı etkisini vücuttan atabilirsiniz. Sütle elinizi ve yüzünüzü yıkamak gazın etkisini en aza indirecektir.

kaan

Kaan Yasin ÇALIŞAN

Recent Posts

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde 'Son Günüm Olsa Bile' isimli şarkısıyla 1. sıraya yükselen ve dikkat çeken…

5 gün ago

Akbaba İkilisi Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Aşık Mahsuni Şerif'e ait olan Darıldım Darıldım isimli türküyü yorumladıktan sonra popüler hale gelen ve…

2 hafta ago

Ozan Ethem Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Altaylardan Tuna'ya isimli parçası ile Spotify gibi uygulamaların viral listelerinde ilk sıralarda yer almayı başaran…

3 hafta ago

İlker Fırat Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Son zamanlarda Youtube yayınları ile dikkat çeken ve merak edilen isimlerden olan İlker Fırat kimdir…

1 ay ago

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Emre Nalbantoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? 2013 yılında Roxy Müzik yarışmasında birincilik elde ederek profesyonel…

2 ay ago

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Alper Anık Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Alper Anık, Türk müziğine damgasını vuran yetenekli bir sanatçıdır.…

2 ay ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı