Radura İşareti Nedir?

radura isareti nedirHazır gıdaların üzerinde çok da fark edilmeyen radura işareti koyuluyor. Bu işaretin anlamını biliyor musunuz?

Gıdaların raf ömrünü uzatan gıda ışınlama yapıldığını gösteren bu işaret var ise bu gıda tehlikelidir. Bu işaretin bulunduğu gıdaların ışınlandığını yani iyonize radyasyona maruz kaldığını bilmelisiniz. Hazır gıdaları iyonize radyasyona maruz bırakmak, raf ömrünü uzatıyor ve bazı zararlı mikroorganizmaları yok etmek için de yapılıyor. Bu gıdaların muhafazasında X ışınları, gama ışınları ve hızlandırılmış elektron ışınları kullanılmaktadır. Maalesef ki gıdanın bozulmaması sağlanırken tüketen kişiler radyasyona maruz kalıyor. Limitlere uyulması yani uygun dozda yapılması zararlı olmazken bu limitlere ne kadar uyulduğu bilinmiyor ve belki de denetlenmiyor.

Gıdaların ambalajında “bu gıda ışınlaşmıştır” ibaresinin yanı sıra çok da göz alıcı olmayan radura işareti bulunması zorunludur. Herhangi bir üründen şüphelenirseniz TAEK’e ve Bursa’da bakanlığa bağlı olan laboratuvara başvuruda bulunabiliyorsunuz. Ne kadar doğal beslenmeye çalışsak da her gıdadan şüphe etmek zorunda kalıyoruz. Doğal ürünleri bulmak günümüzde en büyük sorunlardan biri haline gelmiştir.

Piyasada satılan bazı baharat ürünleri ışınlama yöntemiyle radyasyona maruz bırakılıyor. Maalesef ki her hazır gıda zararlı ve koruma için yapılan işlemler insan hayatı için zararlı işlemler. En çok dikkat edilmesi gereken baharatlar olacaktır. Radyasyon, vücutta hasara sebep olduğu gibi genlerde de değişim oluşturarak kansere neden olabilmektedir. Tabi ki radyasyon sadece bu gıdalarda değil hayatımızın her alanında bizim karşımıza çıkabiliyor. Cebimizdeki cep telefonlarının ne kadar zararlı olup olmadığı, evlerimizde kullandığımız elektronik cihazların ne kadar sağlıklı olduğunu henüz tam olarak bilemiyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir