Sandalyede Namaz Kılınır Mı?

sandalyede namaz kilinir miCamilerde sandalye, tabure ve banklarda namaz kılanları görüyoruz ve çok da uygun bir görünüm oluşturmuyor. Oturarak namaz kılmanın doğru olduğunu biliyoruz ancak sandalyede namaz kılınır mı sorusunun cevabı oldukça önemli. Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı açıklamada “Sandalyede namaz olmaz.” Dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, “Namazı ayakta kılamayan kimse için kolaylıklar var ama bunun içinde sandalyede oturmak yok” ikazında bulundu.

Diyanet, “Peygamber Efendimiz de; namaz kılmayı öğrettiği bir sahabiye, sonunda nasıl teşehhüd yapacağını gösterdikten sonra ‘Bunu da yaptığında namazın tamam olur’ buyurmuştur. Peygamberimiz nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabiye ‘Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl’ (Buhari, Taksiru’As-Salat, 19) buyurmuştur” sözlerini ekledi.

Kitaplarda yazan namazı ayakta kılamayanlar için ‘oturarak kılın’ denmesinin yanlış yöne çekilmektedir. Burada ayakta kılamıyorsanız oturarak kılın denmesinde oturmaktan maksat bağdaş kurarak namaz kılın anlamındadır. Eğer ki bağdaş da kurulamıyorsa o zaman ayaklarını kıble istikametinde uzatıp ve o şekilde namaz kılınabilir. Secdeye de nasıl gider diye düşünülürse secdeye gitmesine hiç gerek yoktur.

Ayakta namaz kılamayan yani ayakta duramayacak durumda olanlar oturarak veya “yan üzere” namaz kılabilecektir. Sandalyede veya taburede namaz kılmanın doğru olmadığı bilinmesi gerekmektedir. Maalesef ki camilerde sandalyeler, tabureler görebiliyoruz ve ibadetleri de engelledikleri aşikar. Bazı cami cemaatlerinin de evlerinden bile tabure ve sandalye getirdikleri dahi biliniyor. Namazı dosdoğru kılanlardan olmamız olmamız dileğiyle. Amin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir