Temperli Cam Nedir?

Santimetre kareye 100 kg gibi bir basınca dayanabilen cam türüdür. Hemen hemen her sektörde kullanılabilmesinin yanı sıra daha çok otomotiv sektöründe tercih edilir.

Dayanıklılığı ve estetiği sayesinde gelecekte hayatımızda daha çok yer edinmeye başlayacağı düşünülen malzemedir. İngilizce’den çevirilirse tavlanmış cam anlamına gelir.

Temperleme işlemiyle camın direnci yaklaşık beş kat artar. Üretiminden sonra kesilmesi, delinmesi, yüzey ve kenar işlemleri yapılması olanaksız olduğundan söz konusu işlemler temperleme işleminden önce yapılır.

temperli-cam
Temperleme işlemi uygulanmmış cam; işlem görmemiş normal camlara göre kırılmaya ve ısıya karşı yaklaşık 4-5 kat daha fazla dayanıklı olduğundan ve kırıldığı zaman zar büyüklüğünde çok küçük, daha az keskin parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından dolayı güvenlik camı özelliğine sahiptir.

Kırıldığında (ki bu çok zor gerçekleşen bir durumdur) 10×10 cm ebatında bir yüzeyde 150-200 parçaya ayrılabilmektedir. Ayrıca ortaya çıkan kırık parçaları kesmez. Dolayısıyla cam kırıklarından oluşabilecek yaralanmaların önüne geçilir.

Temperli camlar; diğer normal camlara oranla çok daha fazla güvenlik içerdiklerinden ve daha sağlam olduklarından özellikle motorlu araçlarda, binaların cephe camlarında, bahçeleri camla kapatılarak kış bahçesi oluşturmada, balkon kapatmada, işyerlerini camla bölmede, merdiven basamağı yapımında, asansör camlarında,duş kabinlerinde, bombeli endüstriyel buzdolaplarında, bazı beyaz eşyalarda, kafeterya, pastane gibi işletmelerde camlama ve balkon ihtiyaçları için kullanılırlar.

Şimdilerde cep telefonlarının ekranlarında da kullanılmaya başlandı. Ekran netliğinden bir şey kaybettirmez, gerçek manada parmak izini tutmaz  ve parmağınız üzerinde çok rahat kayar. Telefonun alacağı darbeleri kolaylıkla soğurur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir