Türkiye’de Dizel Araçlar Yasaklanır Mı?


Türkiye’de Dizel Araçlar Yasaklanır Mı?
dizel araclar yasaklaniyor mu

Dizel motorlu araçların çevreye ve insan sağlığına verdiği zararın tahmin edilenden çok daha fazla çıktı. İngiltere’de 2040 yılında dizel ve benzinli araçların artık satılmayacağı kararı aldığını bildiriliyor. Gerekçenin de doğaya zarar verdiğidir. Dizel araçlar yasaklanacak mı sorusu dizel araç kullanan veya almayı düşünen herkesi ilgilendiriyor.

İngiltere’nin bu kararı almasından sonra Türkiye’de dizel araç sahipleri de Türkiye’de de dizel araç yasağı olur mu sorusu akıllara geldi. Atmosferdeki aşırı kirlilik nedeniyle çözüm aranıyor. Bu çözüm arayışı sonucunda da araçların egzozlarından çıkan gazları azaltma kararı alınıyor. Bu kararların gereği olarak Türkiye’de de dizel araçlar ilk etapta yasaklanacak. Gelecekte tüm otomobillerin elektrikli olması dünyanın yaşanılır bir yer olması için şart.

Paris Belediye Başkanı, 2020 yılını itibariyle şehre dizel araçların girişini tamamen yasaklayacaklarını belirtmişti. Hindistan da bu konuda daha hızlı davranıp başkent Yeni Delhi’ye dizel motorlu araçların girişini erkenden yasakladı. Hollanda ve Norveç ise 2025 yılından itibaren ülke genelinde dizel motorlu araçların satışlarının tamamen yasaklanması kararı almıştır. İran ve Çin gibi ülkeler ise dizel araç kullanımını azaltmak ve yeni teknolojinin kullanımının sağlanarak çevreyi korumak için elektrikli ve hibrit araçlardaki vergileri %90 oranlarında düşürdüğünü açıkladı.

Türkiye’de Dizel Araçlar Yasaklanabilir

Avrupa’da 2025 yılından itibaren dizel araçlarla ilgili satış yasağı başlamasıyla birlikte Türkiye’de de yasağın 2030 yılında itibaren uygulanabileceği düşünülüyor. Yasak ilk etapta dizel araçlar için olacak ve benzinli araçların satıştan kaldırılması çok daha uzun zaman alacak gibi görünüyor. Ülkemizde yapılması planlanan otomobilin de hibrit araç olacağı söylenmişti. Gelişmeleri bekliyor olacağız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir