Türkiye’nin 70. İli, Sanayi Şehri Karaman

Belki de Karaman’ı hiç duymayanlardan biri de sizsiniz. Çok bilinmeyen bir şehir ve büyük şehirlerde çok sayıda Karaman’lıya rastlamak mümkün değildir. Bir Karaman’lı olarak Karaman Ticaret Odası tarafından hazırlanan tanıtım filmini sizinle paylaşıyoruz.

Tarih boyunca birçok medeniyete beşiklik eden Karaman, tarihi zenginlikleri ile Anadolu’nun önemli yerleşim yerlerinden birisi olmuştur. Karaman, Konya Vilayetine bağlı bir sancak merkezi iken, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, ilçe merkezi olmuştur. Köklü tarihi geçmişi olan, ilim ve kültür merkezliği yapmış Karaman Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı ilçe merkezi iken 15 Haziran 1989 tarihinde çıkarılan 3578 sayılı Kanun ile Türkiye’nin 70. ili olmuştur.

Karaman Ticaret Odası tarafından başlatılan dev turizm hamlesinin bir atağı tanıtım filmi:

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=XlTKbm2MCZI” controls=”alt” showinfo=”no” loop=”yes” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light”]

Karaman ilinin kuzeyinde Konya, güneyinde İçel ve batısında Antalya yer alır. Merkez, Ayrancı ve Kâzımkarabekir ilçelerinin toprakları İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alan Orta Anadolu havzasında, Başyayla, Ermenek ve Sarıveliler ilçelerinin toprakları Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Göller havzasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 m’ dir.

Egemen olan iklim yapısı, genelde yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı olan karasal iklim yapısıdır. Yıllık yağış ortalaması 326 mm.dir. Ancak ilin batı ve güneyinde, Orta Toros Dağları’nın Göksu ve kolları tarafından derin bir şekilde yarıldığı vadi tabanlarında, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklim özellikleri de görülür. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında, yağmur ve kar şeklinde yağmaktadır.

Biri merkez ilçe olmak üzere toplam 6 ilçe, 10 kasaba ve 160 köyden oluşmaktadır. Toplam nüfusu 230.145 dir. Nüfusun % 34’i köylerde yaşamakta olup 30.797 çiftçi ailesi mevcuttur.  2008 yılı itibariyle 20.458 çiftçi ve 171.959,6 ha. arazi ÇKS Sistemine kayıtlıdır.
Karaman ilinde sanayi, ticaret, bitkisel üretim, arıcılık ve ormancılık en fazla istihdam yüzdesine sahip iktisadi faaliyet kolları olarak ön plana çıkmaktadır. Karaman ilinde sanayi daha çok tarıma dayalı olarak gelişmiş ve bu çerçevede imalat-gıda sanayisinin alt grubu olan bisküvi ve bulgur sanayisinde, ülke üretiminde önemli bir konuma gelmiştir.

karaman-aktekke-meydani

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir