Xenon Far Kullanmak Yasak Mı?

Xenon Far Neden Yasak?

xenon far takmak yasak mi
Xenon far bilindiği gibi muayeneden geçmemektedir. Trafik polisleri de ceza yazma yetkisine sahip olduğu gibi bazıları göz yummaktadır.

Gaz deşarjlı (XENON) far kullanan motorlu araçlarda, far yıkama, temizleme mekanizması ve otomatik çalışan far ayar mekanizması bulundurulması zorunlu olup, 2014 yılında yayımlanan kusurlar tablosuna kusur olarak eklenmiştir.

Araçlardaki xenon far ayarı otomatik olarak çalışan far ayar mekanizması ile sağlanabileceği gibi, bu işlem havalı süspansiyon sistemi kullanılan araçlarda süspansiyon sisteminin kendisiyle de sağlanabilir. Araç üzerindeki halojen far sökülerek yerine XENON far takılmışsa bu durum mevzuat gereği teknik bir değişikliktir ve müsaade edilen tadilatlar (değişiklikler) arasında yer almamaktadır.

Tüvtürk personelleri ilk olarak araçta Xenon far bulunuyorsa farların fabrikasyon olup olmadığına bakıyorlar. Eğer ki fabrikasyon değilse muayeneden geçmiyor. Fabrikasyon olmayan ve sonradan eklenen takılan farın arkasında bir “xenon kit” bulunuyor.

Xenon far fabrikasyon bile olsa otomatik far ayarı olması gerekiyor. Far ayarı da bulunmazsa araç muayeneden kesinlikle geçmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir