[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #14722  13-06-2009 18:24 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Amerika'da Eğitim Sistemi

Eğitim sisteminin nasıl organize edildiği ülkeden ülkeye değişir. ABD'deki eğitim sistemi Türkiye'deki sisteme göre önemli farklar göstermektedir. En önemli farklardan bir tanesi, ABD'de eğitim sistemi Türkiye'deki gibi merkezi bir sistem değildir. İlk ve orta öğretim müfredatların ana standartları Milli Eğitim Bakanlığı (Department of Education) tarafından belirlenir, fakat her eyalet ve hatta her il veya şehir kendi müfredat ve hedeflerini koyar. öğretmenler ise ana çerçeveler içerisinde kendi ders programlarını kendi geliştirme sorumluluğundadır.

ABD'de ilk ve orta öğretim biraz karmaşık bir konu. Türkiye'deki gibi merkezi bir eğitim sistemi yok. Müfredat ve finansman birçok değişik yerlerden gelebilir. Örneğin, özel bir lisede öğrenim gören bir çocuğun okuduğu müfredat eyalet okul birliği tarafından onaylanmak zorundadır, okuduğu fen derslerinden birkaç tanesi federal fonlarla destekleniyor olabilir, ve katıldığı spor aktıviteleri yerel birimlere ait spor sahalarında gerçekleşir.

İlköğretim ve Yerel Yönetimler

Eğitimle ilgili kanunların birçoğu eyaletten eyalete değişiyor:

Gençlerin okula gitmesi her eyalette mecburi. Fakat mecburi eğitim yaşları eyaletten eyalete değişmekte. Bazı eyaletlerde 16 yaşına kadar okuma mecburiyeti varken diğer eyaletlerde bu yaş 18dir. O çocuğun maddi durumu, İngilizce bilgisi, uyruğu ya da göçmenlik statüsüne bakmaksızın eyaletler her çocuğu okutmak zorundadır.
Bazı eyaletlerde okul müfredatı eyalet tarafından belirlenir, diğer eyaletlerde ise yerel "School Board" birlikleri bu konuda görev yapar. Okullarda ders kitapları, diğer eğitim masrafları genelde eyalet tarafından üstlenmektedir.
ABD'de merkezi bir müfredat olmamasına rağmen neredeyse her ilk ve orta öğretim kurumunda okutulan genel dersler bulunmaktadır: matematik, dil bilgisi (okuma, gramer, kompozisyon, edebiyat), fen, sosyal bilgiler (tarih, coğrafya, vatandaşlık, ekonomi) ve beden eğitimi.
Orta öğretimde mecburi derslerin yanı sıra (örneğin bir sene ABD Tarihi, iki sene İngilizce Edebiyat, vs) , birçok seçmelik dersleri de bulunmaktadır: tiyatro, direksiyon dersleri, yemek pişirme, fotoğrafçılık, oto tamirciliği gibi

İlkokul, Lise

ABD'deki üniversite öncesi eğitim bir veya daha fazla süreli okul öncesi eğitimi, anaokulunu, 12 yıl süreli ilkokulu (elementary) ve liseyi (secondary) (ayrıca high school olarak da adlandırılmaktır) içerir. ABD'de ilk ve orta öğretim ücretsizdir. özel okul bulunmaktadır fakat bunlar ağırlıklı dinle ilgili okullardır.

Amerika'da lise öğrencileri için bir ulusal sınav ve ya kurs uygulaması yoktur. Fakat eğitimciler liseden mezun olacak öğrencilerden beklenen yeterlilik şartları için bir genel standartlar listesi uygulamaya koymuşlardır. Ortalama bir öğrenci 17 veya 18 yaşında diplomasını alabilmektedir.

ABD'de ilk ve orta öğretim öğrencilerinin yüzde 90'ı yerel ve eyalet fonlarla desteklenen "devlet" okullarına gitmektedir. İlk ve orta öğretimin ayrılma noktası eyaletten eyalete değişmektedir.

Yüksek Öğrenim

Yüksek öğrenimin ilk seviyesi iki ve dört yıllık programları içeren undergraduate öğrenimdir.

Associate Degree

İki yıllık okullar genelde "associate" seviyesinde diploma verirler. Associate seviyesi diploma iki yıllık community veya junior college veya dört yıllık kolej ve üniversitelerin ilk iki senelik programlarını bitirerek alabilirsiniz. İki tip associate program vardır. Transfer programları sayesinde iki yıllık bölümden dört yıllık bölüme geçebilirsiniz. Terminal programlar (vocational veya technical olarak da adlandırılır) ise sizi bir uzmanlık alanında iş hayatına hazırlar.

Bachelor's degree

Dört yıllık kolejler ve üniversiteler bachelor seviyesi verirler (bazen Baccalaureate Degree olarak da adlandırılır). ılk iki yıl genellikle size gelecekteki uzmanlığınıza temel oluşturacak dersler verilir. Bu kursların içinde ıngilizce kompozisyon, dünya tarihi, doğal bilimler, matematik, diller, sosyal bilimler ve bunlara ek olarak çalışmayı seçtiğiniz alanla ilgili bazı dersler olabilir. ıkici yıldan itibaren ana uzmanlık alanınızda çalışmaya başlarsınız. Beş yıllık undergraduate sadece birkaç özel alanda mevcuttur. Bazı uzmanlaşmış enstitüler sadece son iki yılı içeren undergraduate eğitimleri de vermektedir.

Yüksek Lisans


Graduate bölümleri undergraduate programında almaya başladığınız bachelor seviyesindeki eğitiminizi tamamlamanıza izin verir. Bu bölümler master ve doktora akademik seviyelerini; hukuk, tıp ve dişçilik gibi alanlarda da first-professional seviyeleri verir. Master programları genellikle bir veya iki sene full-time eğitim verirler, fakat üç senelikleri de mevcuttur. Doktora ve first-professional seviyeleri en azından üç senelik full-time eğtim gerektirir ve bazı araştırma projeleriyle birlikte daha uzun sürede alabilir. Graduate programlara girişte çok rekabet olabilmektedir ve bazı first professional seviye programları ABD'de bachelor seviyesi almış olan adaylar için limit koydukları görülür.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu