Ambeleye Kalkmak Nedir, Ne Demek, Neden Olur?

Günümüzde ekonomik olması sebebiyle dizel araçlar daha çok tercih edilmeye devam ediyor. Çok fazla km yapan araçların da dizel araçlar olduğu aşikar. Maalesef ki düzenli bakımları yapılmayan veya sert kullanılmış dizel araçlar belli bir süre sonra sorun çıkarabiliyor. Ambeleye kalkmak olarak bilinen aslında Diesel Runaway (kendini imha edene kadar kadar devirlenme) sorununu sizlerle paylaşacağız.

ambeleye kalkmak nedir ne demek neden olur

Halk dilinde ambeleye kalkmak olarak bilinen aslında ismi diesel runaway olan bu terimin anlamı motorun devirlenerek kendini yok etmesidir. Bakımsız ve hor kullanılmış araçlarda günümüzde sıkça yaşanmaya başlanan bir durumdur. Diesel Runaway yaşanmasının birçok sebebi vardır. Aracın yağ yakmasıyla birlikte yağ buharı oluşur ve aniden devir artışı yaşanır. Turblo bulunan araçlarda da zaman geçtikçe turbo milinde oluşan boşlukla birlikte motor yağının yanma odasına gönderilmesi durumu yaşanır. Bunun sonucunda da aracın ambeleye kalkaması durumu yaşanır.

Motorun devirlenip duman çıkma durumu yaşandığında aracı stop etmek ilk akla gelen olsa da bu durum işe yaramayacaktır. Sebebi ise gelen yağ, yakıt olarak görülmesidir. Bu durumda araçtan kaçmak yerine kaput açılarak hava emmesi bir bezle kapatılmalıdır. O anda bu emme sistemi bulunamazsa da araç eğer ki manuel vitesli ise 5. vitese takmakla stok ettirmek mümkün olacaktır. Bunun sonucunda ise baskı balatada sorun yok ise araç stop edecek ancak belki de şanzıman da kullanılamaz duruma gelebilecektir. Eğer ki stop etmezse egzozu da bezle tıkamayı deneyebilirsiniz, bu da işe yarayabilecektir.

Aracın bakımları düzenli olarak yapılması ve hor kullanılmaması durumunda bu durumun her dizel araçta görülmez. Düzenli bakım yapmak ve hor kullanmamak sizi bu durumdan koruyacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir