Tüp Bebek Çalışmalarına Ara Verildi

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, yeni tip Corona Virüs (Covid-19) salgını nedeniyle derneğin yeni bir tüp bebek tedavisine başlanmaması ve tüm transfer işlemlerinin askıya alınması tavsiyesinin, Sağlık Bakanlığı’nın yeni tarihli yazısıyla zorunlu tutulduğunu bildirdi. Virüslerin hamile kadınlar üzerindeki etkisinin daha fazla olduğu söylendiği için tüp bebek çalışmalarına ara verildi.

Hamile kalmak tehlikeli olabilir
Bu gelişmeden yola çıkarak, bu dönemde anne ve bebeğin sağlığı açısından hamile kalmaktan uzak durulması gerektiği de düşünülüyor. Sağlık sisteminde aksamaların yaşandığı dönemde, gebelik kontrolleri de aksayabilir.

dogum7

Tüp Bebek Transferleri Bir Süre Yapılmayacak

Prof. Dr. Işık, Corona Virüs konusunda hamileler ile gebe olmayanların aynı yüzde oranıyla hastalandığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
“Elimizdeki veriler kısıtlı, bugüne kadar Corona Virüs enfeksiyonu geçiren gebelerden sadece 2’sinde bebeğin virüs taşıdığı saptandı, fakat bu geçişin Corona Virüsün anne rahminde çocuğa geçtiği yönünde kesin bir kanıt yok. Emzirme ve temas gibi diğer yollardan da bulaş olabilir. Şunu da unutmamak lazım, elimizdeki veriler geç gebelik haftasına ilişkin. Erken gebelikte veriler henüz çok az. Bizim önerimiz yine de dikkatli olmak.
Şu anda tüp bebek işlemleri açısından da derneğimizin daha önce yaptığı uyarı yazısıyla mevcut siklusların tamamlanması ve takiben yeni siklus alınmaması (yeni bir tüp bebek tedavisine başlanmaması), tüm transfer işlemlerinin askıya alınması tavsiyesi, Sağlık Bakanlığının yeni tarihli yazısıyla da zorunlu tutulmuş olup, hem kendimizin hem de hastalarımızın sağlığı açısından titizlikle uymamız gereken bir durum halini almıştır. ”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir