Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin Öneriler

yakit-tasarrufu-onerileriÜlkemizde akaryakıt fiyatlarının aşırı şekilde artması araçlarımızda tasarruf yapmamız gerektiğini tekrar hatırlattı. Araç kullanırken tavsiyelere uymak oldukça fazla yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

Araç kullanırken sert fren yapmayınız
Ani fren yapmak tahmininizden daha çok yakıt tüketmenize sebep olur. Önünüzdeki trafiğe konsantre olursanız güvenli fren yapabilmek için yeterli mesafeniz olacaktır.

Aracınızı sakin ve yumuşak kullanınız
Agrasif sürüş, sakin sürüşe göre daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Ani hızlanmadan, sert fren yapmaktan kaçınınız. Güvenli sürüş için takip mesafenizi koruyun ve aracınızı daha sakin sürün.

Yüksek viteslerle sürün ve devirli kullanmayın
Hız limitleri dahilinde ne kadar yüksek vitesle aracınızı kullanırsanız, motor devri o kadar düşer ve yakıtı daha verimli kullanırsınız. Yükseltebildiğiniz sürece vitesi bir an önce yükseltin. Yavaşlarken ya da hızlanırken, vitesi doğru zamanda değiştirin. Aracınızı devir göstergesindeki “kırmızı bölge”de kullanmayınız.

Klimayı tutumlu kullanın
Klima motora ek yük getirir ve çalıştırırken daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Klimayı çok sıcak günlerde kullanın, diğer zamanlarda fan kullanmaya özen gösterin.

Yüksek hız yapmaktan kaçının
Ne kadar hızlı sürerseniz o kadar fazla rüzgar direncine maruz kalırsınız ve aracınız hızını korumak için daha fazla yakıt tüketir. Hız limitinin biraz altında bir hızda kullanmanız yakıt ekonomisine katkı saylayacaktır. Mümkün olduğunca yavaş ve sabit hızda kullanınız..

Hızınızı koruyun ve mesafe bırakın
Yolculuğunuz sırasında ileriye bakın. Örneğin ilerideki bir trafik ışığına daha gelmeden yavaşlamaya başlayın. Yokuşu daha çıkmaya başlamadan hızlanın. Önünüzdeki araçlarla aranızda mesafe bırakın, bu sayede ayağınızı gazdan çekerek yavaşlayıp, sert fren yapmayı önlemiş olursunuz.

Beklerken kontağı kapatın
Beklerken motorun rölantide çalışması sizi hiçbir yere götürmez ama yakıt tüketimi devam eder. Bekleme yaparken motoru durdurun. Kendinize kural koyun ve 10 saniyeden fazla bekleyecekseniz kontağı kapatın. Siz de sıcak havalarda ısınmak için motoru çalıştırıyor olabilirsiniz.

Lastik basıncına dikkat edin
Lastikler, basınç değerleri doğru olduğunda güvenli olacaktır. Olması gereken basınçtan daha düşük basınçta ise yakıt tüketimi artacaktır. Bu güvenli sürüşü de tehlikeye atacaktır.

Anı hızlanmayınız
Ani hızlanma tahmin edilenden daha fazla yakıt tüketimine neden olacaktır. Gaz pedalına gereğinden fazla basmayın ve yavaş hızlanın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir