Ereğli Ne Demek?

eregli ne demek anlami nedirEreğli ülkemizde birçok yerde ilçe ve yerleşim yeri adı olarak kullanılmaktadır. Karadeniz Ereğli, Konya Ereğli ve Tekirdağ Marmara Ereğlisi ismiyle ilçeler mevcuttur. Bu şekilde ilçelerde ve kasabalarda Ereğli adının kullanılması da kelime anlamının ne olduğunu merak etmemize neden olmaktadır. Ereğli ne demek ?

Ereğli kelimesi Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçmektedir. Bu seyahatnamede Selçuklu hükümdarı Alâeddin Keykubad’ın sefer dönüşünde bu bölgeden geçtiği ve Akhüyük köyü sınırları içerisindeki Peygamber Pınarı olarak bilinen şifalı suyun ve çamurun yaralı askerlerin iyileşmesinde kullanıldığı ve bu çamuru Er- Kili (Er- Çamuru, Er-Suyu) olarak adlandırdığı söylenmektedir. Bu şekilde isim verildiğinden de bölgeye Ereğli (Erkili) denmiştir.

Ereğli adının nereden geldiği konusunda farklı bir yorum yapılacak olursa ve Anadolu’da ve farklı yerlerde de Ereğli olarak isimlendirildiği konusu tartışılırsa bu ismin Antik Çağdan geldiği ve daha çok Herakleious’tan gelen bir isim olduğu düşüncesi de ağır basmaktadır. Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde de Ereğli adında şirin bir balıkçı kasabası bulunmaktadır.

Ereğli Kelimesinin Herkülün şehri anlamı da bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir