ETBİS Nedir?

etbis nedirETBİS’e Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıt zorunlu ve son günler. Peki ETBİS Nedir ?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak, elektronik ile satış yapan tüm işletmeleri kayıt altına tutmak, e-ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi gibi amaçlarla Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ, 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış ve bu tebliğ ile birlikte Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ortamı oluşturulmuştur.

ETBİS e-ticaretin gelişimi ile ilgili istatistiki bilgiler tutmak amacıyla kullanılacaktır. Bu istatistiklere göre de yeni politikalar oluşturulacaktır. İşletmelerin ETBİS’e kayıt olmasıyla birlikte tüketiciler de ETBİS e-ticaret ile ürün satan işletmelerin internet adresi, mersis numarası ve ticaret unvanı gibi birçok bilgiye istediği zaman ulaşabilecektir. Elektronik ticaret yapan işletmeler için olduğu gibi tüketiciler için de daha geniş, şeffaf ve güvenilir bir platform yaratılacak. Bu sayede internetten satış yapan firmalara güven artacak ve e-ticaret sektörüne de olumlu anlamda katkı sağlanacak.

ETBİS’e kayıt, elektronik ticaret yapan tüm işletmeler için zorunlu bir işlemdir. 30 Aralık 2017 tarihine kadar aşağıdaki verilen resmi adresten sisteme girilerek kayıt işlemleri yapılmalıdır. Bu süreye kadar kayıt yaptırmayan firmalar için 5.000 TL’den 20.000 TL’ye kadar idari para cezası öngörülmüştür.

Sisteme kayıt e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Aşağıdaki adresten işletme yetkilisi kişi olarak sisteme giriş yapıldıktan sonra kayıt işlemleri yapılabilecektir. Tüzel kişi iseniz yapılacak kayıt işlemi yetkili temsilcileri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılacaktır. Aşağıdaki adresten 30 Aralık 2017 tarihine kadar kayıt işlemi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde para cezası uygulanacak olup bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağı henüz bilinmiyor.

https://etbis.eticaret.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir