Martı Avlamak Yasak Mı, Martı Vurmak Yasak Mı?

Martı avcılığı ve martı avlamak, ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişebilir. Ancak genel olarak, martıların avlanması ve avcılığı çoğu ülkede yasaktır veya sıkı düzenlemelerle koruma altındadır. Martı avlamak yasak mı ?

marti avlamak yasak mi marti vurmak yasak mi

Özellikle göçmen kuş türlerinin korunması amacıyla, uluslararası anlaşmalar ve yerel yasalar martılar ve diğer kuş türleri için koruma sağlamaktadır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Yaban Hayatı ve Balıkçılık Hizmetleri tarafından uygulanan Göçmen Kuş Anlaşması Yasası (MBTA) martılar ve diğer göçmen kuş türlerinin avlanmasını yasaklamaktadır.

Türkiye’de de martılar ve diğer kuş türleri, doğayı koruma ve biyolojik çeşitliliği sürdürme amacıyla 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle koruma altına alınmıştır. Bu mevzuata göre, martılar ve diğer yasaklanmış kuş türlerinin avlanması kesinlikle yasaktır.

Eğer kuş avlamak istiyorsanız, ülkenizdeki ve bölgenizdeki yasalara ve düzenlemelere uymalı, izin verilen türler ve avlanma mevsimleri konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca, avcılıkla ilgili lisans ve izinlerin de alınması gerekmektedir.

Geçmişte yaşanan bir olaya göre, 27 Nisan 2020 tarihinde Manisa’da yasa dışı avlanma faaliyetinde bulunan ve martı avlayan bir kişiye 16 bin lira para cezası kesildi. Manisa Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre, Yunusemre ilçesinde bulunan Göksu bölgesinde kaçak avcılık yapıldığı ihbarı alındı ve jandarma ekipleri harekete geçmişti.

Kaçak avlanan ve 20 martı vurarak suçüstü yakalanan Ö.H adlı şahsa, kaçak avcılık yaparak doğal dengede zarara ve eksilmeye neden olduğu gerekçesiyle toplamda 16 bin 303 lira tutarında para cezası ve tazminat ödemesi uygulanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir